Doorgaan naar artikel

Rabobank meldt zich in FresQ-afwikkeling

Photo: Michel Zoeter

Photo: Michel Zoeter

Rabobank Westland heeft zich gemeld bij de curator van FresQ en claimt opbrengst van pandrechten uit de boedel.

Dat blijkt uit het jongste faillissementsverslag van curator Henri Bentfort van Valkenburg van DVDW Advocaten. De bank stelt recht op een deel van de boedel pandrechten te hebben. Daarmee claimt de bank dezelfde pandrechten als de belastingdienst. De pandrechten van de Rabobank zouden ouder zijn dan die van de belastingdienst, maar de curator doet onderzoek naar de pandrechten. Volgens de curator gaat het om rechten op panden van enkele (destijds) FresQ-telers.

Saldo boedel krimpt

Uit het verslag van de curator blijkt overigens dat het saldo van de huidig ingewonnen boedel (verkoop van het oude hoofdkantoor) krimpt doordat het salaris van de curator is ingehouden. Het gaat om ruim € 70.000. De curator heeft ruim 300 uur onderzoek in de afwikkeling gestoken.

Curator Bentfort van Valkenburg doet nu extra boekenonderzoek naar het faillissement. Dat werd uitgesproken in 2017 nadat de rechter de terugvordering van GMO-miljoenen niet onrechtmatig achtte. In totaal proberen eisers circa € 50 miljoen te verhalen bij de telersvereniging. De curator kijkt ook naar de rol van bestuurders in het faillissement.

Afwikkeling

Uit het vorige verslag bleek dat de Belastingdienst productiemiddelen gaat veilen die in eigendom waren van FresQ. De middelen staan op zes teeltbedrijven en hadden een aanschafwaarde van € 3,1 miljoen.

De curator heeft eerder een lijst met dochterondernemingen gepubliceerd waarin FresQ nog aandelen bezit. De curator heeft per dochteronderneming een voorstel ontvangen van de vereffenaar over hoe vereffening van FresQ-bezittingen of -aandelen zullen plaatsvinden. Die vereffening heeft nog niet plaatsgevonden.

Beheer
WP Admin