Doorgaan naar artikel

Rabobank hekelt gemis interventie bij groentecrisis

Het is niet te accepteren dat tuinbouwbedrijven bij crises na een prijsval waarde verliezen die in 5 jaar is opgebouwd. Dat stelt Ruud Huirne, directeur Food&Agri bij Rabobank.

Huirne wil dat de tuinbouwsector meer instrumenten krijgt om gezamenlijk op te treden in geval van crises. Van de aanpak in de zuivel kan de tuinbouw veel leren. “Het is te gek dat je in geval van crises ver beneden de kostprijs zit te produceren en dat je dan nog niets gezamenlijk mag doen. Dat je dus lijdzaam moet toezien hoe de continuïteit van een hele sector ernstig in gevaar komt. Bij de zuivel kan er wel ingegrepen worden als de melkprijs onder een interventieniveau komt. Dat zou bij de tuinbouw ook mogelijk moeten zijn. Nu bestaat het risico dat waarde die je in vijf jaar opbouwt in een half jaar tijd wegsmelt. Dat is een enorme kapitaalvernietiging.” Huirne zegt dat in ZON-magazine, het ledenblad van ZON-telers.

Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank Nederland. Foto: Herbert Wiggerman

Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank Nederland. Foto: Herbert Wiggerman

Zon schijnt

De directeur Food&Agri gaat in het interview niet in op de rol van de Rabobank in Coalitie HOT. Wel spreekt hij de zorg uit dat twee goede afzetjaren de nodige hervormingen remmen. “Geld verdienen in deze sector leidt helaas vaak tot doorgaan op de traditionele weg in plaats van de noodzakelijke veranderingen inzetten. Toch weet ik dat de telers zich realiseren dat er onvermijdelijk ook weer een tijd met mindere prijzen komt. Juist wanneer de zon schijnt moet je het dak repareren. We hebben het hier niet alleen over structuurveranderingen, marktgerichtheid en duurzame investeringen, maar ook over een cultuuromslag en daar heb je minstens vijf jaar voor nodig. De patiënt was ernstig ziek, is wel wat opgeknapt, maar hij is nog zeker niet genezen.”

Verplicht afzetmodel

Na de uitkomsten van het McKinsey-onderzoek voor de afzet van glasgroente is door partijen ook kort over een extreem afzetmodel gesproken. “Er is wel eens nagedacht over de vraag of we niet één entiteit moesten oprichten met bijvoorbeeld verplicht lidmaatschap en met één kleur en smaak, maar dat idee heeft maar heel kort op tafel gelegen, omdat daar geen enkel draagvlak voor was en het de problemen niet zou oplossen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin