Doorgaan naar artikel

Rabo verhoogt vordering in faillissement Hartman

Rabobank verloor meer in het faillissement van Hartman in Sexbierum dan was aangenomen. De kassen zijn sindsdien twee keer verkocht en worden de plek voor experimentele teelten.

Rabobank heeft een vordering bij de curator van € 14,2 miljoen ingediend. Na het faillissement van Hartman in 2019 kwam de verkoop van de kassen (aan Best Fresh Group) toe aan Rabobank. De claim daalde daardoor van € 20,5 naar € 12,5 miljoen. Nu ligt de vordering dus hoger. Uit het verslag van de curator blijkt niet wat de reden is van de nieuwe verhoogde vordering.

De curator voert met de oud-bestuurders overleg over de rechtmatigheid van het faillissement. Verder is er nog de claim van emissierechten (CO2). De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) verplicht de curator om 4.162 emissierechten in te leveren. Glasgroentebedrijf Hartman uit Sexbierum was tot 2019 actief op het Europese systeem van emissiehandel (ETS). De zaak moet nog gevoerd worden bij Raad van State. Ook voert de curator gesprekken over een mogelijke verzekeringsuitkering.

Experimentele teelten

Het kassencomplex in Sexbierum is recent overgenomen door het bedrijf DSG uit het Brabantse Bladel. Dat bedrijf wil een deel van de kassen beleggen met zonnepanelen en gaan starten met klimaatcellen, waarin kruiden en groenten verticaal geteeld gaan worden.

In de andere helft zou een kweker van zaad zich vestigen, meldt Omroep Fryslân en wordt een combinatieteelt van viskweek met zeewier voorzien.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin