Rabo: minder slechte leningen tuinbouw, markt kwetsbaar

17-02-2017 | Laatste update op 13-09 | |
Rabobank. - Foto: ANP
Rabobank. - Foto: ANP

Rabobank hoefde in 2016 duidelijk minder slechte leningen af te boeken uit de glastuinbouw, maar waakt voor al te veel optimisme.

Dat blijkt uit de presentatie van de jaarcijfers over 2016. De bank schrijft: “Alhoewel de kosten kredietverliezen in de glastuinbouw vanwege vrijval voor het tweede jaar op rij negatief waren, heeft de sector nog steeds te maken met kwetsbare marktomstandigheden.” De bank hield vooraf rekening met veel meer slechte leningen over 2016. Uiteindelijk daalden de kosten kredietverliezen (totaal over alle mkb-sectoren) tot slechts € 25 miljoen tegen nog 343 miljoen euro in 2016.

De bank ontkracht berichten dat de huidige nieuwbouw van kassen een hausse is. Het gaat om een normale bouw voor vernieuwingsdoeleinden van het areaal, volgens de marktleider in de tuinbouw.

Minder krediet landbouw

De Rabobank heeft steeds minder krediet uitstaan bij Nederlandse boeren, tuinders en loonwerkers, maar leent steeds meer aan grootzakelijke bedrijven en agrarische ondernemingen in het buitenland. Rabo-topman Wiebe Draaijer benadrukte dat de bank toegewijd blijft aan de sector, wat ook zou blijken uit de regierol die de bank pakt in de melkveehouderij, varkenshouderij en glastuinbouw. De kredietverlening van de Rabobank aan het Nederlandse agrarisch mkb is in 2016 1% gedaald, tot € 27,8 miljard. Dat was ruim € 30 miljard in 2011.

Meer lease

Ondertussen wordt in de agrarische sector meer geleased, van trekkers tot kassen. Vorig jaar meldde DLL een totale agrarische leaseportefeuille van € 11,1 miljard. Nu is dat € 0,7 miljard meer.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer