Doorgaan naar artikel

Rabarber

‘De bloemist was op de koffie gekomen’

Begin maart dacht Paul Kersten in Smakt dat hij overwerk zou krijgen aan het uithalen van bloemen in zijn rabarber. “Nee, er heeft geen bloemist gebeld naar aanleiding van de oproep vorige keer, maar die had ook hooguit op de koffie kunnen komen en bij wijze van spreken een bosje bloemen mee kunnen krijgen. Het valt alles mee, dat had ik echt niet verwacht.”

Eggen tegen onkruid
De nieuwe planting van tegen half maart staat er ‘super sexy’ bij. “Ik heb in mijn plan opgenomen om nog een stukje met zomerstekken te planten, voor risicospreiding. Achteraf had ik net zo goed alles in een keer in maart kunnen planten, maar ja, het gaat in het voorjaar ook wel eens fout.”
In de voorjaarsplanting werd het onkruid volvelds bestreden met een eg. “Het onkruid was eind maart/begin april behoorlijk afgehard door de weersomstandigheden. Ik heb er toen voor gekozen om ze met een eg aan te pakken en dat is heel goed uitpakt. De planten hebben er niets van geleden, want ik heb de eg ingesteld op ‘middelgrof’ en rond de planten ligt de grond net iets hoger.” Daarna paste Kersten nog Centium toe. “Onder ideale omstandigheden. De planten zie je wel wat verkleuren, maar er komt al weer mooi nieuw blad te voorschijn.”

Geldstroom op gang houden
Op 2 mei oogstte Kersten zijn laatste vervroegde rabarber en in de week van 6 mei zou er nog wat natuurrabarber geleverd worden. “Vanaf het einde van die week wordt het industrierabarber. De stengels mochten iets langer zijn, maar ze zitten mooi in de hergroei. Wij oogsten industrierabarber handmatig, los op de wagen.”
Terugblikkend op het vervroegde seizoen is de Limburger terughoudend. “Ik ga niet zwetsen, er zijn seizoenen dat er geld bij moet. Dat is nou eenmaal zo, maar de teelt past wel in ons bedrijfsplan in het licht van continu kunnen leveren. Soms zit het mee, in dit geval zat het wat tegen. Maar het blijft goed om de geldstroom op gang te houden.”

Rabarber op Floriade
Over rabarber op de Floriade is Kersten niet zo te spreken. “Aardbeienland en Teboza doen dat ijzersterk. Niet dat ik achteraf ga zitten zeuren, maar ik denk dat ons ‘Product ZON’ – inclusief rabarber – in de brede zin van het woord beter onder de aandacht had kunnen worden gebracht. Ik vind het wel een gemiste kans.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Kersten

rabarberteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin