Doorgaan naar artikel

Rabarber

‘Duidelijk is dat de natuur gigantisch ontregeld is’

Martin Peeters in Venray-Heide startte op 9 januari met de oogst van zijn eerste ronde vervroegde rabarber. Dat was exact volgens planning, nadat de pollen op 6 december vanuit de koelcel in de trekruimte (afdeling 1) waren ingezet. De oogst duurt hier zo’n 5 weken. De kwaliteit van de rabarber is prima, aldus Peeters op woensdag 18 januari.

Tweede ronde
De koelcel werd, nadat de eerste pollen eruit gereden waren, meteen vol gezet met pollen voor de tweede oogstronde. Normaal is deze koelruimte groot genoeg om alle pollen te bergen, maar deze keer lukte dat niet helemaal, doordat deze planten wat zwaarder waren dan normaal. Peeters loste dat op door de pollen die niet in de koeling pasten, dan maar buiten te bewaren om ze daar de benodigde koudepunten bij elkaar te laten sprokkelen.
De planten werden net voor Nieuwjaar met 360 – 370 koudepunten uit de koelcel gehaald, en in afdeling twee geplaatst. Enkele dagen later werd de kachel hier aangezet om de pollen te activeren. De buiten bewaarde pollen werden pas op 9 januari in afdeling 2 gereden, met ‘slechts’ 320 koudepunten als gevolg van de hoge temperatuur in december en begin januari.
“Je zou verwachten dat je nu verschillen ziet tussen de planten uit de koelcel, en de buiten bewaarde planten. Toch is dat niet het geval. De knoppen zijn overal gelijk vol gezogen, zijn allemaal wit en hebben allemaal een blad. We zullen wel zien of het effect heeft op de oogst, die zal rond 7, 8 februari beginnen. De oogstpiek is dan voor Carnaval weg gewerkt, die is een week later in het weekend van 18 en 19 februari.

Derde ronde
Op woensdag 18 januari starrte Peeters met het vol zetten van de derde afdeling met pollen die natuurlijke koude hadden gehad. “Ze zitten op 370 – 380 koudepunten, dat is normaal. Maar als je die planten nu bekijkt, schrik je: ze zijn allemaal wakker, en al aan het groeien. Ik wijt dat ook aan het grillige weersverloop van de afgelopen maanden.
Het verschil met een jaar geleden kan niet groter zijn. Toen rooiden we de pollen voor afdeling 3 rond 10 januari op, en startten op 24 januari met het verwarmen van de trekruimte. Op 18 februari waren we aan het oogsten, dat was buitengewoon vroeg.
Als ik deze keer de kachel ook op 24 januari zou aanzetten, en het groeiverloop zou net als vorig jaar zijn, moet ik 18 februari beginnen met oogsten. Tijdens Carnaval dus, en dat is precies niet de bedoeling. Dus gaan we wat later stoken, om zo het begin van de oogst naar achteren te schuiven.
Maar omdat de planten nu al zo wakker zijn, kan de oogst ook heel anders verlopen. Hoe? Dat is afwachten. Ik  heb dit zo nooit eerder meegemaakt. Wat wel duidelijk wordt is dat de natuur door het grillige weersverloop van afgelopen herfst en het uitblijven van een winterperiode gigantisch ontregeld is.“

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martin Peeters

rabarberteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin