Doorgaan naar artikel

Rabarber

‘Een bloemist mag mij bellen’

“Ik ben bezig met het los trekken van de grond voordat we de grond gaan spitten, maar ik zet de trekker wel even stil”, zegt Paul Kersten in het Limburgse Smakt op donderdagmorgen 8 maart. “Morgen is het dan gleuven trekken en planten in een werkgang en daarna de gleuven weer netjes dicht maken met een cultivator.”

Stekken maken
Op maandag 5 maart startte Kersten met het maken van stekken om alle stekken op tijd klaar te hebben voordat hij gaat planten. Het plan is om 6 hectare voor zaterdag 17 maart in de grond te hebben zitten. “Dus moet je op tijd beginnen met stekken maken en met planten; anders red je het niet.” De pollen waar de stekken van gemaakt worden, zijn voorzien van een mooi blank wortelgestel. Daardoor heeft hij alle vertrouwen in een goed aan de groei gaande nieuwe aanplant. Ze werden op 5 maart gerooid met de knoppen nog dicht, maar wel al mooi aan het opzwellen. “Zo staan ze mooi in de grond voordat het eerste blad begint te komen.”
De stekken komen van 3-jarige pollen die op leemachtige grond hebben gestaan. Ze worden geplant op lichte zandgrond waar op de dag voor de grondbewerking nog 10 millimeter regen viel. “Dat kwam eigenlijk wel goed uit, want anders was de grond aan de droge kant geweest. We kunnen nu zelfs gemakkelijker planten. Op wat leemhoudende grond smeer je de boel dan juist dicht.”

Veel bloemen
Kersten voorspelt nu al dat hij veel werk zal krijgen aan het verwijderen van de bloemen. “Gezien het verloop van de winter ligt dat voor de hand. Mocht er een bloemist zijn die interesse in die bloemen heeft, dan mag hij mij bellen op 06-12153340. Dan kunnen we misschien nog iets van de kosten voor dat extra werk terugverdienen.” Bij de oogst voor de verse markt gaan de bloemen er tijdens het oogsten uit, maar voor de industrie zullen 2 tot 3 extra rondes door het gewas nodig zijn.

3-rijige Kersten 
Het planten gebeurt met een ‘3-rijige Kersten’, ontworpen samen met Bergmans Mechanisatie in Gijsteren. “Vorig jaar hebben daar voor het eerst mee geplant en we hebben de machine nog wat aangepast, onder andere met RVS sloffen om het plakken van de grond tijdens het planten te voorkomen. Er zitten voldoende afstelmogelijkheden op om op iedere grondsoort goed uit de voeten te kunnen.”

Bulkend de grond uit
Kersten gaf de 3-jarige pollen in de vorstperiode 100 kilo stikstof in de vorm van Urean met daarbij een stikstofremmende toevoeging. Goliath wordt het eerste geplant omdat dat ras wat trager aan de groei gaat dan Frambozen Rood. “Die mag best een weekje later.”
Na het planten wordt de onkruidbestrijding regelmatig mechanisch uitgevoerd met een cultivator met ganzenvoet totdat het gewas de grond dicht heeft.
Van deze aanplant wordt komend seizoen niet geoogst. De productie voor komend seizoen komt van andere percelen “en die zijn lekker aan het wakker worden. Als het een beetje voorjaar wil worden, dan bulkt het de grond uit.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Kersten

rabarberteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin