Doorgaan naar artikel

Rabarber

‘Liever volgend jaar geen breinaalden oogsten’

“Wat we geoogst hebben voor de industrie zijn we rustig aan het opknuffelen”, meldt Paul Kersten in Smakt. En dat betekent dat die rabarber na de laatste oogst werd geklepeld en het onkruid werd aangepakt met Finale en een beetje Centium. Voor de hergroei kreeg het gewas ook 75 kilo stikstof per hectare in de vorm van Urean. Kersten is tevreden over zijn industrierabarber. “Het was mooie rabarber, de machine liep goed en we hebben prima personeel. Nou, wat wil je nog meer.”

Niet keihard aanpakken
Over de natuurrabarber met Goliath en Frambozen Rood is Kersten wat minder te spreken. “Het groeit heel gemakkelijk en dat is natuurlijk bij iedere rabarberteler het geval. De prijsvorming van ‘Frambozen’ is nog redelijk, maar met de oogst van Goliath zijn we vanwege de prijsvorming gestopt. Ook omdat het een perceel is dat dit jaar is geplant, dus dat moet je niet meteen keihard aanpakken anders oogsten we daar volgend jaar alleen maar breinaalden. Maar als de prijs boven een euro per kilo komt, is het weer een afweging wat te doen. Maar voor nu laat ik hem liever zo doorgroeien.”

Hoe later, hoe minder
De 1,5 hectare met zomerstekken werden begin juni geplant. “Die zijn goed aangeslagen door voldoende natuurlijke neerslag en mooie temperaturen.” Het onkruid werd bestreden met Centium en tegelijk werd Urean meegegeven. Met name in de laatste voorjaarsplantingen zit wel wat uitval. “Hoe later je plant in het voorjaar, hoe meer risico je loopt. Planten lijken dan te zijn aangeslagen, vormen een blad en vervolgens vallen er toch nog een aantal weg.”

Grond geschoffeld
Het genoemde ‘opknuffelen’ geldt verder voor vrijwel alle in het voorjaar geplante percelen. “De eerst geplante staan op heuphoogte, daar kan ik met mijn trekker niet meer doorheen, maar de rest hebben we gisteren geschoffeld, omdat de grond wat dicht geslagen was. Ze voorspellen voor vanavond buien, dus dan kan de grond die weer mooi verwerken”, aldus Kersten op donderdag 28 juni.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Kersten

rabarberteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin