Doorgaan naar artikel

Rabarber

‘Door natuurlijke koude hebben ze weinig punten verzameld’

Martin Peeters in Heide maakt een rustige periode door. “We doen het nodige aan onderhoud en maken plannen voor het nieuwe seizoen. Dat hoort ook bij het runnen van een onderneming.”

Oogst vanaf 10 januari
Peeters koos er dit jaar voor om zijn eerste ronde vervroegde rabarber pas op 6 december in te gaan zetten om rond 10 januari te starten met de oogst. “Het is gebleken dat vervroegen voor oogst vanaf eind september veel prijsrisico met zich meebrengt. Dit jaar waren de prijzen in die periode weliswaar goed, maar dat is ook wel eens anders geweest en er was nog concurrentie van natuurrabarber. Bij vervroegde rabarber heb je natuurlijk ook nog te maken met hogere kosten.”

Weinig koudepunten
De pollen zitten in de koelcel om aan hun koudepunten te komen. “Door natuurlijke koude hebben ze natuurlijk niet veel punten opgedaan.” Op 6 december worden de pollen die nu in de koelcel zitten geplant en vervolgens wordt de koelcel weer vol gezet met pollen voor de tweede ronde vervroegde rabarber.

Lijstje voor onkruidbestrijding
In de natuurrabarber vraagt de onkruidbestrijding momenteel nog aandacht, omdat het natuurlijke afstervingsproces trager verliep dan normaal in het najaar het geval is. In de percelen die geoogst zijn voor industrierabarber was het al wel eerder mogelijk een onkruidbestrijding uit te voeren, maar toen stonden de percelen met de jonge aanplant er nog te groen bij. “Onder de huidige weersomstandigheden gaat het knopkruid vanzelf kapot door bevriezing, maar in de percelen staat ook gras en een enkele grote brandnetel. Die zul je toch moeten afbranden. Loonwerker Timmermans Agriservice uit Leunen heeft een lijstje van de percelen die hij af moet werken en dan is dat ook weer aan de kant.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martin Peeters

rabarberteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin