Doorgaan naar artikel

Raad van State schorst woningen binnen spuitvrije zone

Zonder meer een spuitvrije zone van maar 8 meter aanhouden kan niet, vindt de Raad van State. - Foto: Ton van der Scheer

Zonder meer een spuitvrije zone van maar 8 meter aanhouden kan niet, vindt de Raad van State. - Foto: Ton van der Scheer

De Raad van State heeft de bouw van vijf recreatiewoningen op zeer korte afstand van een fruitkwekerij in Baarlo op de lange baan geschoven.

Kersenteler Görtz Fruit vroeg de Raad om schorsing van het bestemmingsplan voor de bouw. De woningen dreigen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te beperken, omdat ze op minder dan 8 meter van de fruitkwekerij komen te staan. De Raad heeft het verzoek van Görtz daarom toegewezen.

Standaard spuitvrije zone nu 50 meter

De Raad hanteert tot nu toe bij gebrek aan wetgeving een spuitvrije afstand van 50 meter tussen percelen waar wordt gespoten en gevoelige objecten zoals woningen. Die afstand mag korter zijn als daarvoor een goede reden wordt gegeven. Dat betekent feitelijk een onderzoek naar de lokale situatie over de reikwijdte van spuitnevels, een zogeheten locatiespecifiek onderzoek.

De gemeente Peel en Maas gaf wel toestemming om op kortere afstand te bouwen, maar deed dit zonder zo’n onderzoek te hebben uitgevoerd. Dat is voor de Raad al voldoende reden om het bestemmingsplan te schorsen.

Pas vlak voor de spoedzitting waarin de bezwaren van Görtz werden behandeld, kwam de gemeente met het onderzoek. Maar de Raad heeft dit opzij gelegd, omdat Görtz daardoor niet meer de tijd had om een tegenonderzoek te laten uitvoeren. Dat vindt de Raad niet fair van de gemeente.

Beschermende wal

Görtz maakte ook bezwaar tegen een regel in het bestemmingsplan over de aanleg van een wal met daarop beplanting tussen het bedrijf en de woningen. Volgens zijn advocate is die regel onduidelijk en dreigt het bedrijf toch te worden beperkt in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De gemeente heeft intussen toegegeven dat die regel inderdaad onduidelijk is en moet worden aangepast. Dat zal gebeuren na een vervolgzitting bij de Raad over ongeveer een half jaar.

Delen

Image
Adrie van der Wel

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin