Doorgaan naar artikel

Raad van State laat anti-hagelkanonnen voorlopig toe

Zeeuwse fruittelers binnen de gemeente Borsele kunnen weer even gebruik maken van hun anti-hagelkanonnen om hun oogst tegen hagel te beschermen. Een definitief oordeel komt over een half jaar.

De Raad van State schorste vandaag een eerder oordeel van de rechtbank in Middelburg. Die verbood het gebruik van de kanonnen na bezwaren van de Zeeuwse milieuorganisatie Behoud de Zak van Zuid-Beveland.

Volgens de rechtbank zijn bij het berekenen van het lawaai van de anti-hagelkanonnen ernstige fouten gemaakt. Ook was de invloed van de kanonnen op de leefomgeving niet goed onderzocht. De negen verleende vergunningen werden daarom vernietigd.

Oordeel rechter terugdraaien

De fruittelers stapten vervolgens naar de Raad van State om het oordeel van de Zeeuwse rechtbank te laten terugdraaien. En dat is voorlopig gelukt. De Raad moet nog wel met een definitief oordeel komen over de vergunningen over ongeveer een half jaar. Tot die tijd mag gebruik worden gemaakt van de anti-hagelkanonnen.

Alleen belangenafweging

De voorzieningenrechter van de Raad heeft in dit kort geding van de fruittelers alleen een belangafweging gemaakt. Volgens de voorzieningenrechter is nog niet duidelijk of en in hoeverre anti-hagelkanonnen hagelschade echt kunnen voorkomen. Maar hij hecht wel veel waarde aan verklaringen van fruittelers die al jaren kanonnen gebruiken en sindsdien geen schade meer hebben geleden.

Verder constateert de Raad dat de hagelkanonnen maar beperkt worden ingezet. De gemeente Borsele spreekt van ongeveer zes uur per seizoen. Al met al komt de Raad tot de conclusie dat de anti-hagelkanonnen mogelijk effect kunnen hebben en dat het lawaai relatief beperkt is.

Share this

Afbeelding
Adrie van der Wel

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin