Doorgaan naar artikel

Quality Queen in verstikkende greep telers en supers

Inkoop Quality Queen ging met mondelinge afspraken over volledige oogst tegen vaste prijs, maar niet over volume.  - Foto Peter Visser. premium

Inkoop Quality Queen ging met mondelinge afspraken over volledige oogst tegen vaste prijs, maar niet over volume. - Foto Peter Visser.

Curator Mathieu Souren rekent de bestuurder van Quality Queen aan dat hij een zeer risicovol inkoop- en verkoopbeleid voerde.

Souren noemt de gang van zaken in zijn jongste faillissementsverslag onbehoorlijk bestuur. Dat met telers alleen mondelinge afspraken bestonden zonder volume-afspraken en vaste prijzen is blijkbaar gemeengoed in de glastuinbouw, maar Souren vindt deze gang van zaken veel te risicovol. Quality Queen kocht complete oogsten van telers tegen een vaste prijs, zonder afspraken over een minimum te leveren volume. De afspraken werden mondeling gemaakt.

Bijkooprisico bij Quality Queen

Met supermarkten werden ook wel prijzen afgesproken, maar zonder afspraken over een maximum af te nemen volume. Toen telers door extreme weersomstandigheden in 2019 minder konden leveren en de vraag groter was dan het aanbod, lag het bijkooprisico volledig bij Quality Queen. Volgens Souren had de bestuurder duidelijker afspraken over risico’s moeten maken, of moeten besluiten het bedrijf te beëindigen omdat de schuldeisers te veel risico liepen met dit model. Overigens was Rabobank de belangrijkste financier. Deze bank wist ook niet eisen te stellen aan de bedrijfsrisico’s.

Curator Souren had bij de afwikkeling van het faillissement niet de beschikking over schriftelijke afspraken met telers, waardoor het niet duidelijk was of daar iets te vorderen was. De telers, veelal lid van destijds Best of Four, werden overigens de dupe van het faillissement met € 2,2 miljoen aan onbetaalde facturen, terwijl afnemers uiterst moeizaam facturen betaalden.

Aansprakelijkstelling

In het rapport schrijft Souren dat hij de bestuurder aansprakelijk stelt voor tekorten in het faillissement van de onderdelen Sales en Services van Quality Queen. Dat gaat in totaal om een bedrag van € 11,4 miljoen. Met de verzekeraar van de bestuurder (en de bestuurder) is nu een bemiddelingstraject opgestart over deze aansprakelijkheid. De verzekeraar stelt dat de polis geen dekking biedt bij deze uitvoering van de bestuursfunctie. De bestuurder ontkent dat sprake is van opzettelijke misdraging met inbegrip van een frauduleuze handeling. Niet uitgesloten is dat de curator een langdurige procedure moet starten tegen de verzekeraar als in het bemiddelingstraject geen akkoord bereikt wordt.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin