Doorgaan naar artikel

PvdD: minister moet ingrijpen bij inkoopeisen AGF

De overheid moet supermarkten dwingen inkoopeisen te versoepelen en keuringsdiensten moeten de soepelere eisen gedogen. Dat wil de Partij voor de Dieren (PvdD) Dit moet voedselverspilling tegengaan.

Dat vraagt PvdD-Tweede Kamerlid Esther Ouwehand in Kamervragen aan minister van landbouw Carola Schouten.

Aanleiding is de media-aandacht voor afzetproblemen voor de 60.000 kilo fijne pruimen van een teler in Wemeldinge. De PvdD ziet dat als een bevestiging dat supermarkten zelf te knellende inkoopeisen stellen en vraagt het ministerie de supermarkten tot de orde te roepen.
Artikel gaat verder onder Facebook-post

Gesprekken met supermarkten

Ouwehand vraagt Schouten naar de stand van zaken in gesprekken met supermarkten over het aanpassen van verkoopnormen. Die gesprekken waren aangekondigd in een algemeen Kameroverleg over voedsel. Mogelijke voedselverspilling door handelsnormen kwam toen indringend aan de orde. Schouten kondigde aan het onderwerp aan te kaarten bij supermarkten en in Europa.

Voorbeeld in Europa

De PvdD wil dat Nederland een gedoogbeleid instelt waardoor de keuringsdiensten niet handhavend optreden als groente en fruit met een afwijkend uiterlijk toch gewoon te koop wordt aangeboden.

“De aankondiging van een gedoogbeleid door Nederland, voor gezond groente en fruit met een iets afwijkend uiterlijk, zou de Europese discussie over de handelsnormen een flinke en positieve impuls zou kunnen geven”, aldus Ouwehand.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin