Doorgaan naar artikel

PT: mogelijk alleen snuitkeverheffing over 2013

Image

Het bestuur van het Productschap Tuinbouw (PT) streeft er naar over 2013 voor glasgroentetelers alleen een paprikasnuitkeverheffing op te leggen.

Wel moeten telers volgend jaar nog de gangbare heffingen betalen over 2012. De  PT-heffingen over 2013 worden mogelijk tot nul teruggebracht, als de reserves voldoende zijn om activiteiten in 2013 te financieren.

Dit besloot het PT-bestuur vandaag in een extra vergadering over de afbouw van het PT, naar aanleiding van plannen van het kabinet de productschapppen te ontmantelen.

Voor de schaderegeling voor de paprikasnuitkever moet de glasgroenteteelt 750.000 euro bijeenbrengen.  Dat is een teeltbijdrage die naast een schadevergoeding van de overheid wordt ingezet voor getroffen telers. De bijdrage is vastgesteld in september toen vier bedrijven getroffen waren door de paprikasnuitkever. Na twee nieuwe vondsten in oktober is de teeltbijdrage niet verhoogd. “De schade van de zes bedrijven kan eruit betaald worden. De laatste twee bedrijven zaten vlak voor het einde van de teelt”, zegt een PT-woordvoerder.

Dit alles betekent voor vollegronds- en fruittelers dus geen heffingsvrij jaar, omdat nog over 2012 heffing betaald moet worden. Heffingen van het PT worden achteraf geïnd. De heffing over 2012 is al verlaagd door de afslanking die het PT eerder dit jaar onderging.  De heffingen over 2012 worden aan het begin van het jaar opgelegd.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin