Doorgaan naar artikel

Provisiemodel handel leidt tot discussie

Welke inkoopprijs mag gerekend worden bij provisieverkoop? Dat is inzet van een rechtszaak.

Een contract voor provisieverkoop staat ter discussie tussen twee Nederlandse handelspartijen. Provisieverkoop is afzet waarbij op rekening wordt gehandeld door een handelsagent. Deze krijgt een vaste vergoeding en een deel van de brutomarge. De vaststelling van de brutomarge is cruciaal. Bij dit specifieke contract werd in een computerprogramma de inkoopprijs naast de verkoopprijs gelegd.

Getuigenverhoor over hoogte inkoopprijs

Daarbij is de vraag welke inkoopprijs het handelsbedrijf (Wagenaar) mag rekenen voor producten die op zijn rekening worden afgezet door een agent. In deze zaak wil de handelsagent (Tutti Frutti) een getuigenverhoor over de hoogte van de inkoopprijs, maar volgens Rechtbank Noord-Holland is een getuigenverhoor daarvoor niet geschikt.

De handelsagent heeft zelf al facturen opgevraagd bij telers en weet zo dat de inkoopprijs afwijkt van wat aan hem is gerekend. Het handelsbedrijf, dat eigenaar is van de partijen groente en fruit, erkent ook dat het om een gecalculeerde inkoopprijs gaat. Het geschil draait dan ook om de werkwijze en uitleg van de provisieafspraak.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin