Doorgaan naar artikel

Provincies, arbeidsmigranten en de BBB

Zoals veel media plaatst ook De Telegraaf vaak tuinbouwfoto's bij stukken over arbeidsmigranten. In dit geval deze van het ANP. -Foto: ANP

Zoals veel media plaatst ook De Telegraaf vaak tuinbouwfoto's bij stukken over arbeidsmigranten. In dit geval deze van het ANP. -Foto: ANP

Frank van Gool mocht deze week in De Telegraaf nog een keertje uitleggen waarom arbeidsmigranten geen probleem zijn. Alleen het huisvesten van deze harde werkers is een bottleneck, waar provincies de regie op kunnen nemen.

Er zijn genoeg mensen die willen komen werken in Nederland. En ja, óók bij Nederlandse tuinders om tomaten te plukken of asperges te steken. Dat betoogde Van Gool, uitzendondernemer, flexwoonaanbieder en bestuurder bij onder meer het Kenniscentrum Arbeidsmigranten, enkele weken geleden ook al op Flexmarkt.nl. Het is ook de ervaring van telers die nú op zoek zijn naar mensen voor het in veel teelten er aankomende arbeidsseizoen. Mensen genoeg, maar huisvesting tekort.

Provincie kan gemeente dwingen

De sleutel ligt in de handen van gemeenten, stelt Van Gool. Die moeten een visie ontwikkelen en vooral daadkracht tonen door huisvesting in hun gemeente mogelijk te maken. Dat eerste doen wel steeds meer gemeentes. Maar om van die beleidsstukken ook werk te maken, ook als er protest komt van omwonenden, dat is nog wat anders. Dan verslappen de knieën nog te vaak. Provincies zouden hier een rol in kunnen en moeten spelen. Door uiteindelijk concrete realisatie van huisvesting bij gemeentes af te dwingen, stelt Van Gool. “Mijn oproep is helder: provincies moeten de regie pakken”. Of zoals De Telegraaf kopt boven zijn opiniestuk: ‘Provincies, ontferm u over arbeidsmigranten’.

Wie zal BBB gaan teleurstellen?

En dat nu wordt maar één van talloze dossiers waar de komende tijd ook een hele menigte Provinciale Staten-leden van de BBB zich over mag gaan buigen. Waar misschien zelfs BBB-gedeputeerden in deze of gene provincie actief beleid op zullen mogen of volgens Van Gool moeten gaan maken. De vraag daarbij is wie er teleurgesteld zal gaan worden. Of de burger, die straks een door BBB goedgekeurd huisvestingproject voor de deur krijgt. Of de boer danwel tuinder, die van zijn provinciale BBB’ers te horen gaat krijgen dat ze hem niet kunnen helpen met zijn vraag naar huisvesting.

Hopen op wonderen

Of – mogelijkheid 3 – zal bemiddeling door de BBB er voor kunnen gaan zorgen dat iedereen een beetje inschikt en we met zijn allen dit hoofdpijndossier vlot trekken? Dat lijkt hopen op wonderen. Volgens sommigen bestaan die niet. Volgens anderen hebben we er op 15 maart zich eentje zien voltrekken.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin