Doorgaan naar artikel

Provincie wil teler hogere pacht opleggen

Het planten van cranberry in 2015 in de Krimpenerwaard door The Cranberry Company

Het planten van cranberry in 2015 in de Krimpenerwaard door The Cranberry Company

De veenbessenteler Cranberry Company krijgt toch een hogere pacht opgelegd van de provincie Zuid-Holland, waardoor de teelt moeilijk rendabel wordt.

Het voornemen van de provincie Zuid-Holland de pacht te verhogen bij het experimentele teeltbedrijf brengt het nieuwe verdienmodel in gevaar, stelt Cranberry Company. Dat bedrijf teelt sinds 2015 biologische cranberry’s op veengrond waar het waterpeil is verhoogd vanwege bodemdaling.

Niet gehonoreerd

Dit najaar is de aanvraag gedaan voor uitstel van canonverhoging, maar het provinciebestuur (Gedeputeerde Staten) heeft besloten de aanvraag niet te honoreren en spoedig de nieuwe canon in rekening te brengen. In een brief aan het provinciebestuur spreekt The Cranberry Company daarover verbazing uit, omdat de politieke partijen het onderwerp dit voorjaar willen bespreken. De teler verwacht dat de provincie die discussie eerst afwacht.

Langere ontwikkeling nodig

De provincie heeft de telers 18 hectare in erfpacht gegeven, maar de canon wordt verhoogd van € 5.850 tot € 15.850 oplopend tot € 30.850 over zes jaar. The Cranberry Company vraagt de provincie Zuid-Holland om een uitstel van de canonverhoging van drie jaar. Het duurt langer om planten zo te ontwikkelen dat een goede oogst daarmee haalbaar is. Het duurt namelijk langer om de bodem van grasland aan te passen tot voedselarm, vochtig en zuur.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin