Doorgaan naar artikel

Provincie: mogelijk zelf warmte naar kas brengen

Image

De provincie Noord-Brabant overweegt zelf te investeren in warmtenetwerken en zo onder meer warmte van industrie rondom Moerdijk naar kassen in de omgeving te brengen.

Dat schrijft de provincie in het rapport ‘Deltaregio in de hoogste versnelling’. Met een serie maatregelen wil de provincie de economie aanzwengelen. Die economie in West-Brabant kreeg afgelopen jaar een forse tik na de sluiting van de Philip Morris fabriek (sigaretten).

Warmtekoppelingen van industrie- en haventerrein Moerdijk vallen onder de projectnaam Energyweb XL. Eén subproject daarbij is de warmtelevering aan tuinders in Zevenbergen. Het blijkt dat de stap van projectontwikkeling moeilijk te nemen is: er moeten dan serieuze investeringen worden gedaan in projecten die nog vrij onzeker zijn. Voor de warmte naar Zevenbergen zijn al concrete stappen gezet, blijkt uit het rapport.

Er is geen natuurlijke partij die dat risico wil nemen. De provincie wil dat mogelijk zelf ter hand nemen en richtte daarvoor vorig jaar al een garantieregeling in om projecten van de grond te krijgen. Tegelijk onderzoekt de provincie ook of zij op dit moment een organisatie kan oprichten die warmtenetwerken gaat exploiteren.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin