Prototype van herbicidecoating dit jaar getest

04-02-2019 | Laatste update op 11-08 | |
Bodemherbiciden werken het beste in vochtige grond. Dat komt omdat deze middelen goed wateroplosbaar zijn. Concrete HF zorgt ervoor dat het herbicide in de toplaag beter wordt vastgelegd waardoor het langer zijn werking kan doen.
Bodemherbiciden werken het beste in vochtige grond. Dat komt omdat deze middelen goed wateroplosbaar zijn. Concrete HF zorgt ervoor dat het herbicide in de toplaag beter wordt vastgelegd waardoor het langer zijn werking kan doen.

Biomygreen in Velp (Gld.) ontwikkelt een herbicidecoating waarmee onkruid milieuvriendelijk bestreden kan worden. Het idee komt uit de containerteelt waarin onkruidgroei in de potten met een coating tegengegaan wordt.

Het principe is dat door afsluiting van de grond de onkruiden niet gaan kiemen. De coating is samengesteld uit 10 componenten van plantaardige oorsprong en breekt in de loop van het seizoen af. Het effect lijkt een beetje op dat van een bodemherbicide.

Herbicidecoating blijft 2 tot 3 maanden effectief

De formulering van het product maakt het mogelijk om het met een veldspuit met grove doppen te verspuiten. Volgens Rinus Struik, adviseur van Biomygreen, blijft de coating minimaal 2 maanden effectief, onder gunstige omstandigheden loopt dat op naar 3 maanden. In eerste instantie is gekeken naar toepassing in uien, peen en andere groentegewassen. In de gangbare teelten scheelt dat een paar spuitbeurten met chemische middelen en in biologische een paar schoffelbeurten.

In 2019 worden praktijktesten met de coating uitgevoerd

Volgens Jacqueline Baar, directeur van Biomygreen, is de coating niet schadelijk voor het bodemleven en laat het voldoende zuurstof door. Ook regenwater zou er snel genoeg doorheen zakken. Op proefvelden werkte het middel afgelopen seizoen goed. Dit jaar is een testjaar waarin het in de praktijk op hectare niveau toegepast gaat worden. Hoe dat precies gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Volvelds voor opkomst van het gewas is geen optie, omdat het gewas er dan ook niet doorkomt. Bij een bespuiting na opkomst is het nog de vraag hoe de verschillende gewassen daarop reageren. Vooralsnog is het plan om de onkruidcoating met rijenapparatuur toe te dienen.

Meijering
Luuk Meijering redacteur akkerbouw
Meer over


Beheer