Doorgaan naar artikel

Proplant toegelaten tegen Phytophthora in aardbei

Foto: UPL

Foto: UPL

Het fungicide Proplant van UPL heeft een toelating gekregen ter bestrijding van Phytophthora in de opkweek en vermeerdering van aardbeiplanten.

De toelating van Proplant is een mooie aanvulling op het middelenpakket van Paraat en Previcur Energy als het gaat om de extra ruimte die het middel biedt ter bestrijding van Phytophthora catorum in aardbei, geeft Harrie Pijnenburg van Delphy aan.

Met extra ruimte doelt de gewasbeschermingsspecialist op de beschikbaarheid van een middel erbij. Naast nu Proplant hadden Previcur Energy (Bayer) en Paraat (BASF) al een toelating in de opkweek en vermeerdering van aardbei.

Onderzoek in aardbei

In een proef in 2020 van het onderzoekscentrum Botany werden aardbeiplanten kunstmatig geïnfecteerd met Phytophthora cactorum en aangegoten met Paraat, Previcur Energy of Proplant. Bij het onbehandelde object van het ras Sonata was 15 dagen na de aangietbehandeling 28% van de planten ziek.

Bij de behandeling met 100g/100l Paraat (dimethomorf) was 100% van de planten nog gezond en bij 80ml/100l Previcur Energy (530 g/l propamocarb + fosethyl) was dat bijna 80%. Bij 80 ml/100l Proplant (722 g/l propamocarb) was ruim 80% van de planten nog gezond. Bij een dosering van 150 ml/100l Prolant steeg het percentage gezonde planten naar 95%. Op het etiket staat een dosering tot 150 ml.

Tekst gaat door onder de foto

Links uitval door Phytophthora cactorum, rechts behandeld met Proplant. - Foto: UPL

Links uitval door Phytophthora cactorum, rechts behandeld met Proplant. – Foto: UPL

Werking Proplant

Proplant werkt preventief, curatief en anti-sporulerend. De werkzame stof propamocarb wordt opgenomen via het blad (translaminair) en via de wortels van de plant (systemisch). Een druppel- of aangietbehandeling heeft een preventief en curatief effectief op Phytophthora.

Propamocarb bevordert ook de groei van de wortels en kan daarom worden ingezet om de plant door een moeilijke periode heen te helpen, bijvoorbeeld bij het planten of stekken.

Niet resistentiegevoelig

De werkzame stof propamocarb is effectief in verschillende stadia van de ontwikkelingscyclus van de schimmel: myceliumgroei, sporuleren en kieming van de sporen. Vanwege deze verstoring op verschillende aangrijpingspunten, is het product volgens fabrikant UPL niet of nauwelijks gevoelig voor de vorming van resistentie.

Datzelfde geldt overigens voor de werkzame stoffen dimethomorf en fosethyl. Desondanks is het aan te raden werkzame stoffen af te wisselen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin