Doorgaan naar artikel

Prominent verwarmt nu woonwijk Hoogeland

Image

Op woensdag 28 november heeft wethouder Theo Duijvestijn de openingshandeling verricht voor de energieuitwisseling tussen de gesloten kas van Prominent en de Naaldwijkse woonwijk Hoogeland.

Het is voor het eerst dat zonne-energie uit een gesloten kas wordt gebruikt om een woonwijk van energie te voorzien.

De warmte uit de gesloten kas wordt via actieve koeling geoogst en opgeslagen in de bodem. De opslag bestaat uit drie warme en drie koude bronnen op 200 meter diepte in de wijk Hoogeland. Het water uit de kas heeft een temperatuur van 25 tot 30 graden. Combiwarmtepompen zorgen in de winterperiode voor vloerverwarming en het hele jaar door voor heet tapwater in de woningen. Het tot zo’n 12 °C afgekoelde water gaat naar de koude bronnen en wordt in de zomer gebruikt om de woningen, bedrijfsruimten en de kas te koelen.  Voor de uitwisseling van energie zijn twee stadverwarmingsleidingen met ieder een lengte van 1200 meter getrokken. Hiervoor zijn op 15 meter diepte kanalen geboord. De aanleg van het systeem heeft ongeveer 8 miljoen euro gekost.  Een derde hiervan is als subsidie verstrekt door van de Europese Unie en de Nederlandse overheid.Forse verlaging CO2-emissie

Voor de woningen wordt een besparing verwacht van 40 procent in vergelijking met een individuele hr-verwarmingsketel op gas. De energiewinst voor de kas van Prominent is berekend op 3 procent.  Prominent heeft hierbij echter gerekend met volledig realiseren van woonwijk Hoogeland met ruim 700 woningen. In deze eerste fase van het project heeft Vestia-Westland nu 228 woningen en een aantal bedrijfsruimtes gerealiseerd.  De woningbouwcorporatie is nog in gesprek met ontwikkelaars om de wijk af te bouwen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin