Doorgaan naar artikel

Profel: helft minder groenten en uien door droogte

Boerenkool - Foto: Anton Dingemanse

Boerenkool - Foto: Anton Dingemanse

De opbrengsten van uien en industriegroenten kunnen in Europa de helft lager uitvallen dan normaal vanwege de droogte. Het brengt de verwerkende industrie in grote problemen. De situatie is in 40 jaar niet zo slecht geweest.

Dat verwacht Profel, de Europese brancheorganisatie van groente- en fruitverwerkers.

Profel schat de opbrengstverliezen bij uien dit jaar op 15% tot 50%. Bij erwten komt 20% tot 50% minder van het land en ook bij bonen lopen de oogstverliezen op tot 50%. Daar komt nog bij dat door de droogte veel tweede teelten na de hoofdoogst niet kunnen worden gezaaid. Dan gaat het vooral om spinazie, bonen en bloemkool.

Ook bij de gewassen die in de herfst en de winter worden geoogst komen de opbrengsten ver onder het gemiddelde, zoals bij boerenkool, rode en witte kool, spruiten en prei.

3 jaar achter elkaar extreem weer in EU

Het is het derde jaar op rij dat de Europese groentensector wordt getroffen door extreem weer. Vorig jaar was het ook droog. In 2016 kampte de sector met een natte voorzomer gevolgd door hitte in augustus en september. Dat speelde toen ook in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Delen

Image
Jan Engwerda

redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin