Doorgaan naar artikel

Proeftuin Zwaagdijk onderzoekt drijvende slateelt met productie pootvis

Afbeelding

Op verzoek van en in samenwerking met Sportvisserij Nederland is Proeftuin Zwaagdijk in 2015 gestart met onderzoek naar de combinatie van een drijvende slateelt en de productie van pootvis (spiegelkarper en zeelt).

Vorig jaar is in proeven de drijvende slateelt gecombineerd met de productie van pootvis met als uiteindelijk doel een verbetering van de rentabiliteit van het systeem. De uitdaging bij de productie van pootvis is deze te laten groeien tot een formaat waarbij natuurlijke vijanden – m.n. aalscholvers – na het uitzetten geen bedreiging meer vormen.

Groei als kool

De resultaten van het onderzoek in 2015 waren spectaculair. De groei van spiegelkarper was zeer goed maar deze vis veroorzaakte dermate veel schade aan de wortels van de sla dat deze nauwelijks tot ontwikkeling kwam (foto). De groei van zeelt verliep normaal, zonder zichtbare schade aan de wortels van sla.

Het onderzoek wordt in 2016 voorgezet en concentreert zich dan op de combinatie van sla en spiegelkarper. Daarbij zullen o.a. diverse technieken en strategieën worden onderzocht die gericht zijn op het voorkomen van beschadigingen van de slawortels.

Beheer
WP Admin