Doorgaan naar artikel

Proefcentrum Hoogstraten organiseert 10e Mechanisatiedag Aardbei

Proefcentrum Hoogstraten organiseert 10e Mechanisatiedag Aardbei

Proefcentrum Hoogstraten organiseert 10e Mechanisatiedag Aardbei

Op zaterdag 24 september aanstaande wordt op proefcentrum Hoogstraten een Internationale Mechanisatie- en Demonstratiedag voor Aardbei gehouden. De aanvang is 9.00 uur.

Binnen en buiten zijn er zo’n 80 standhouders, gericht op alle facetten van de teelt in de vollegrond, op stellingen en in foliekassen en onder glas. Daarnaast zijn er in een kas demonstraties met een robot voor de oogst van aardbeien op substraat. Het door het in robotisering gespecialiseerde Octinion in Leuven ontwikkelde apparaat is een prototype. De fabrikant verwacht de robot in 2017 commercieel beschikbaar te kunnen stellen. De Italiaanse machinefabrikant Mazotti toont een 30 meter brede spuitboom die ontwikkeld is voor de gewasbescherming van aardbeien in de rij.

Bijpraten over onderzoek

Onderzoekers van het Proefcentrum houden op de beursdag enkele rondleidingen langs diverse onderzoeksobjecten voor aardbei, gericht op de opkweek van planten en op productie in de serres. Deelnemers worden tijdens de rondleiding voorgelicht en bijgepraat over het lopend onderzoek.

Naar bedrijven en naar de veiling

Een nieuw element rond de Mechanisatie- en Demonstratiedag is de ‘Fieldtrip’, die gehouden zal worden op vrijdagmiddag 23 september. Tijdens de excursie zullen 2 aardbeienbedrijven worden bezocht, elk gespecialiseerd in verschillende teelt- en opkweeksystemen van aardbeien en aardbeiplanten. Deze bezoeken worden begeleid door teeltvoorlichters van het proefcentrum, waarbij ingegaan wordt op de teeltaanpak en de bedrijfsplanning.

Een derde stop wordt gemaakt bij Coöperatie Hoogstraten (voorheen Veiling Hoogstraten), die zorgt voor de verkoop van jaarlijks 30.000.000 kilo aardbeien. Tijdens de rondleiding worden de deelnemers geïnformeerd over de werking en organisatie wat betreft kwaliteit, logistiek en verkoop.

Aanmelden

De vakbeurs op zaterdag 23 september is gratis, wel moeten bezoekers zich tevoren aanmelden. Dat kan op de dag zelf, maar verstandiger is dit tevoren al te doen, aldus het Proefcentrum. Dit kan via de website www.proefcentrum.be. Deelnemers aan de Fieldtrip op vrijdag 23 september moeten zich tevoren inschrijven, en deelname hieraan kost € 15 per persoon.

De vakbeurs wordt elke 2 jaar gehouden, deze keer voor de 10e maal, en wordt georganiseerd Proefcentrum Hoogstraten, Coöperatie Hoogstraten en Aardbeienkring Antwerpen. Proefcentrum Hoogstraten telefoon: (0032) 33 15 70 52

Beheer
WP Admin