Doorgaan naar artikel

Proefcentrum Hoogstraten: chemie + biologie sterk tegen witziekte aardbei

De aanpak van witziekte (echte meeldauw, Podosphaera aphanis) met een beperkt chemisch schema dat is aangevuld met Karma of met Karma + Vacciplant, hoeft niet onder te doen voor een volledig chemisch schema. Dat concluderen onderzoekers op proefcentrum Hoogstraten na een proef met een najaarsteelt met Elsanta onder foliekappen.

De proef was opgezet om te zien of een afdoende witziektebestrijding mogelijk is met gereduceerd aantal chemische middelen, zodat ook het aantal actieve stoffen aan het eind van de teelt beperkt blijft. In 2011 werd op het proefcentrum vastgesteld dat zo’n 35 procent van de residu’s op aardbeien te herleiden was naar de aanpak van witziekte.

In de proef in het najaar van 2014 werd –naast een onbehandelde controleplanting- gekeken naar de resultaten van 6 verschillende behandelingen vanaf week 31 tot en met week 40. Gekeken werd naar het bestrijdingseffect, het aantal bespuitingen en het aantal residu’s.

Van uitgebreid chemisch tot uitsluitend biologisch

De volledig chemische behandeling (behandeling I) bestond uit 10 behandelingen met 7 actieve stoffen in de middelen Takumi, Candit, Flint, Topaz, Signum, en Systhane (niet allemaal in Nederland toegelaten),

De beperkte chemische behandeling bestond uit vier behandelingen met vijf middelen (behandeling II), al dan niet aangevuld met Karma (III), met Vacciplant (IV) of met Karma + Vacciplant (V). Daarnaast werd gekeken naar het effect van uitsluitend Karma + Vacciplant (VI), in een louter biologische benadering dus.

Opvallende uitkomsten

Met de volledig chemische behandeling bleef de aantasting erg laag, tot maximaal 2,5 procent. Met de beperkte chemische behandeling liep de aantasting op tot meer dan 17 procent. Maar de toevoeging aan het beperkt chemisch schema van Karma of van Vaccinplant + Karma bleef de aantasting weer sterk beperkt, tot op een vergelijkbaar laag niveau als de volledig chemische behandeling. Uitsluitend Vaccinplant + Karma gaf eveneens een opvallend beperking van de aantasting maximaal 10,5 procent.

Conclusie, aldus de onderzoekers in het aprilnummer van Proeftuinnieuws, is ‘dat slechts vier chemische behandelingen met in totaal vijf actieve stoffen, aangevuld met biologische middelen, volstaan om witziekte geen kans te geven’.

Vacciplant (werkzame stof laminarine, Belchim) versterkt de afweer en kan preventief worden ingezet zo lang het gewas nieuw blad vormt (maximaal 5 keer per teelt). Karma (kaliumbicarbonaat, Certis) is een contactfungicide dat maximaal 8 keer in 12 maanden mag worden ingezet.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin