Doorgaan naar artikel

‘Probleem zonder oplossing’

De coronaperikelen hebben vooralsnog geen nadelig effect op de aardbeiprijzen; er wordt vaak een mooie omzet in boerderijwinkels en met verkoopautomaten gemaakt.

De klant weet het groentevak in de supermarkt ook te vinden. In tijden als deze realiseert men zich blijkbaar dat gezondheid en gezond eten belangrijk zijn. Het is ook een compliment voor de sector. De consument merkte er in maart niets van dat de aanvoer van Spaanse aardbeien aanzienlijk kromp. Het verschil was wel dat hij daardoor alleen nog kon beschikken over een lekker Nederlands product.

Phytophthora kan voor sommige rassen het einde betekenen

Verbruiksverbod Paraat

In het landelijk LTO-vakgroep-overleg zijn vanwege corona diverse onderwerpen wat op de achtergrond geraakt. Dat geldt niet voor phytophthora. De discussie over Paraat is inmiddels dusdanig dat een algemeen verbruiksverbod waarschijnlijk een kwestie van tijd is. We zijn er erg bezorgd over, met name bij de plantopkweek. Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, zei afgelopen januari op de landelijke Aardbeiendag nog dat middelen niet verboden mogen worden, als er geen medicijnkast is voor noodgevallen. Voor phytophthora ontbreekt die medicijnkast. Op alle manieren, ook met de Stichting Aardbei Onderzoek (SAO) zoeken we naar vervangers. Als er dan ook nog een toelating voor moet komen, duurt het nog een flinke tijd voordat we phytophthora onder de duim hebben. Zonder oplossing is wel zeker dat het ’t einde betekent voor de meest gevoelige aardbeirassen.

Weerbaar Telen 2024

Positief is dat onlangs het project Weerbaar Telen 2024 is afgetrapt, daarover wordt ook gesproken in het artikel SAO helpt elke aardbeiteler vooruit in de laatste uitgave van Groenten&Fruit. Eveneens vermeldenswaardig is dat we een prima vervanger hebben voor Johan Vermeeren. Hij stopt na vele jaren als gewaardeerd lid van de vakgroep, in zijn plaats komt Jan van Meer in Breda. Hij teelt aardbeien in tunnels en onder glas.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin