Doorgaan naar artikel

‘Proberen minder gas te verbruiken in komkommerteelt’

“Door de hoge energieprijzen willen we het gasverbruik beperken. Met een WKK van 2,3 MW hebben nu iedere week de warmte van 1 kuub gas per vierkante meter beschikbaar. Andere jaren verstookten we 1,2 tot 1,3 m3/m2 door naast de WKK ook de ketel mee te laten draaien”, zegt Danny Verwoerd, bedrijfsleider bij Gebr. Vollebregt in Poeldijk.

Vanwege de dure energie was de teeltwisseling dit keer met drie maanden extra lang. Voor de kerst is de kas leeggeruimd en schoongemaakt. In januari is het nieuwe loopfolie traliebreed erin getrokken en zijn de nieuwe steenwolmatten neergelegd. Daarna zijn de matten volgedruppeld met 3,2 EC en vervolgens uitgedraind. “Als de matten te vol met water staan, wortelen de komkommerplanten moeilijker in. Nu gaat dat makkelijker.”

Als de komkommers ingeworteld staan, worden wekelijks matmonsters genomen. Afhankelijk van de analysecijfers wordt het bemestingsschema aangepast. Verwoerd: “In het begin zit er wat minder kali in het schema. Als er vruchten aan de plant komen, geven we wat meer kali mee.”

Geen AC-folie

De komkommers (ras Upstage) voor de eerste teelt zijn op 3 februari geplant. Deze hogedraadteelt loopt door tot juni of juli, afhankelijk hoe de teelt zich ontwikkelt. De dag voor het planten is de kas opgestookt. In de nacht is de stooktemperatuur 19 graden en overdag 20 graden met lichtverhoging. “Met een klein plantje houden we een etmaaltemperatuur van 20 graden aan. We proberen het scherm minder snel open te sturen en de maximum buistemperatuur minder hoog in te stellen dan afgelopen jaren. Ook accepteren we dat het ’s nachts soms maar 18 graden is. Met deze strategie gaan we proberen minder gas te verbruiken. Het is een mooie uitdaging.”

In eerste instantie was het plan om AC-folie bovenin de kas te leggen tegen de kou. Omdat de buitentemperatuur overdag tegen 10 graden is, gaat dat niet door.

De start van de teelt is met 1,5 stengel/m2. Een week voor of na de eerste oogst, die rond 1 maart wordt verwacht, gaat de kop uit de plant en blijven twee scheuten per plant staan. Hierdoor verdubbelt het aantal stengels naar drie per vierkante meter.

Natuurlijke vijanden

In week 6 vindt de inzet van natuurlijke vijanden plaats. Roofmijt Amblyseius swirskii tegen trips en witte vlieg en roofmijt Phytoseiulus persimilis tegen spint. Na zes tot acht weken vindt een volgende inzetronde van deze roofmijten plaats. In elk pad hangt bij elke poot een gele vangplaat om trips en witte vlieg af te vangen. “Als we wat meeldauw krijgen, spuiten we met zachte middelen, zoals Serenade of Sonata”, vertelt de bedrijfsleider.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Danny Verwoerd

teelt komkommers als bedrijfsleider bij Gebr. Vollebregt in Poeldijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin