Doorgaan naar artikel

Primeales (voorheen Van Oers) in dispuut met concurrent

De Franse coöperatie Agrial nam Van Oers in 2015 over. Sinds vorig jaar is het bedrijf onder de naam Primeales actief op de groentenmarkt. - Foto: Peter Roek premium

De Franse coöperatie Agrial nam Van Oers in 2015 over. Sinds vorig jaar is het bedrijf onder de naam Primeales actief op de groentenmarkt. - Foto: Peter Roek

Het Franse Primeales United (voorheen Van Oers United) verzet zich tegen ‘het kopiëren van de onderneming’ door oud-eigenaren en -werknemers.

De Rechtbank Zeeland-West-Brabant publiceerde de uitspraak van de kort geding zaak van Primeales (voorheen Van Oers) . Het groentebedrijf spande de zaak aan tegen betrokkenen van het voorheen toonaangevende handelsbedrijf Van Oers United uit Ridderkerk. De Franse coöperatie Agrial nam Van Oers in 2015 over. Sinds vorig jaar is het bedrijf onder de naam Primeales actief op de groentenmarkt met teelt en handel van bonen en spruiten in verschillende landen als Nederland, Marokko en Senegal.

Primeales wil met een beslaglegging van gegevens aantonen dat het sterk wordt benadeeld doordat oud-eigenaren en -medewerkers de kern van de onderneming kopiëren. Een aantal klanten en medewerkers liep weg, waardoor de waarde van de aandelen in (voorheen) Van Oers is gedaald. Directeur van Primeales United Arno van Dongen bevestigt de zaak, maar wil op dit moment niet verder reageren.

De rechter wijst nu de eis over nadere beslaglegging van interne communicatie af.

Marktwerking

De betrokken oud-eigenaren en -medewerkers spreken tegen dat zij tegen Primeales oneerlijke concurrentie aandoen. Dat zij concurrenten zijn geworden, is pas gebeurd na afloop van het beding. In een aantal gevallen is betrokkenheid ook niet onderbouwd, stellen zij.

Tijdens dat anti-concurrentiebeding is zelfs samengewerkt met het toenmalige Van Oers. Dat klanten en medewerkers overstappen is het gevolg van een kortere keten, marktwerking en veranderde bedrijfscultuur, stellen zij.

Of een bodemprocedure loopt, kon een advocaat van Primeales niet zeggen. Het bedrijf wordt bijgestaan door kantoor Houthoff uit Amsterdam. Verder commentaar wil ook het kantoor niet geven.

Anti-concurrentiebeding vaker een probleem

In de groenten- en fruithandel komt de claim van anti-concurrentiebeding regelmatig voor bij individuele medewerkers die naar de concurrent gaan. Deze zaak is groter, omdat de vorige eigenaren worden beschuldigd van kopiëren van de onderneming.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin