Doorgaan naar artikel

‘Prima stand van het gewas’

Plakval voor wortelvlieg. Foto: Stan Verstegen

Plakval voor wortelvlieg. Foto: Stan Verstegen

De 7 hectare B-peen van Heero en zijn broer Klaas Pieter Zuideveld in Usquert werd rond 20 mei gezaaid. “Dat is een gebruikelijk tijdstip”, zegt Heero Zuideveld.

“Het was wel nog even spannend of het zou lukken”, vervolgt hij, omdat het in die periode behoorlijk droog was. “We hadden daarom aanvankelijk het plan om dan maar zelf te gaan beregenen, maar er viel uiteindelijk toch voldoende neerslag. Hierdoor waren de zaaiomstandigheden prima.”

Goede opkomst

Op dit moment staat het gewas er volgens de teler goed bij. “De opkomst lag tussen de 100 en 115 planten per meter. Dat is netjes; alles boven de 100 planten per meter is mooi meegenomen. Dat was mede te danken aan de goede weersomstandigheden na het zaaien. Er bestaat hier op de Noord-Groningse kleigronden altijd het risico op korstvorming, wanneer je eerst zon en daarna regen krijgt. Door zo’n korst, daar komen de jonge plantjes bijna niet doorheen. Dat was dit jaar gelukkig niet aan de orde. De stand van het gewas is prima.”

Om de groei te bevorderen, werden de geulen tussen de teeltruggen begin juli tot 10 centimeter onder de grond losgetrokken. Dit zorgt volgens de teler voor een luchtigere en lossere bodemstructuur. “Daarmee stimuleer je de groei. En valt er veel neerslag, dan kan deze ook goed weg. Dit woelen moet je wel tijdig doen: wanneer het gewas dicht is, kun je hiermee veel schade berokkenen.”

Bestrijding en bemesting

Na het zaaien werd de herbiciden Challenge, Centium en Stomp ingezet tegen onkruid. “Wanneer je schoon kunt starten, is het onkruid de rest van het seizoen doorgaans prima onder controle te houden.”

De teler voerde in de eerste week van juli de eerste kunstmestgift uit: hij strooide 100 kilo KAS en 250 kilo Kali 60 per hectare. “Verderop in het seizoen volgen dan nog twee kunstmestgiften.”

Wat betreft ziekten en plagen is er op dit moment nog weinig loos, geeft de teler aan. Zo signaleerde hij tot nu toe nog geen wortelvlieg. “Deze kan nu al tot problemen leiden, maar we hebben er nog geen aangetroffen op onze vangplaten”, zegt Zuideveld op 14 juli.

Vertrouwen

Ondanks dat de oogst op zijn vroegst rond 20 oktober start, heeft de teler goede hoop dat de prijsvorming dit jaar beter zal zijn dan vorig jaar. “Toen waren de prijzen dramatisch laag”, geeft hij aan. De afzet van de peen loopt via de pool van de Dutch Carrotgroup. “Dat kwam vooral door de hoge opbrengsten en het feit dat in Duitsland en Polen meer was gezaaid. Dit jaar is er echter minder peen de grond in gegaan; dat geeft vertrouwen. Tegelijkertijd zullen de bewaarkosten ook stijgen, door de hogere stroomprijzen. Het is afwachten hoe dit gaat uitpakken.”

Auteur Ank van Lier

‘Hoop op betere prijzen’

Beheer
WP Admin