Prijzenslag hardfruit zet door

28-03-2019 | Laatste update op 25-10 | |
De zak Elstar appelen met het verkeerde PlanetProof-nummer op de blauwe sticker. -Foto: Boerderij
De zak Elstar appelen met het verkeerde PlanetProof-nummer op de blauwe sticker. -Foto: Boerderij

Nederlandse supermarkten vallen over elkaar heen met prijsverlagingen bij hardfruit, met name appel.

Dat blijkt uit een rondgang langs winkels van Lidl, Aldi, PLUS en Albert Heijn. AH verlaagde de prijs voor losse Elstar en Jonagold al naar € 1,49. Lidl ging daar met een Jonagold-prijs van € 1,39 onderdoor. Ook bij Nederlandse Golden Delicious heeft Lidl de prijs verlaagd naar € 1,39. Voor beide gaat het om forse maten appels. Deze appels zijn bij inkoop ook goedkoper.

Alleen Aldi is nog blijven zitten op een appelprijs van € 1,59 (Elstar en Jonagold). Bij PLUS is de prijs van Elstar nu ook verlaagd tot € 1,59. Dat was bij de start van de prijzenslag € 1,79 per kilo. Voor Jonagold is de prijs ook bij PLUS nu € 1,49 per kilo.

Afprijzen leidt tot meer afzet

Deze week maakte PLUS bekend dat met name de prijsverlaging bij appels en peren tot hogere omzetten heeft geleid. De omzet zou 40% zijn gestegen bij een aantal snellopende artikelen. Op de FruitMastersveiling woensdag 27 maart kwamen prijzen voor de beste Elstar uit op € 0,80 tot € 0,90 per kilo. Dat is voor de kwaliteit ‘Prestige’. Voor de ‘Select’ kwaliteit lag dat prijsniveau rond de € 0,55 tot € 0,60. De prijsverlagingen in de winkels passen daarmee bij de situatie op de inkoopmarkt en kunnen zo een hogere afzetsnelheid voor fruittelers betekenen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer