‘Prijzen zijn teleurstellend’

26-03-2019 | Laatste update op 08-06 | |
van Enckevort
Jac van Enckevort fruitteler
Sorteren van appels. - Foto: G&F
Sorteren van appels. - Foto: G&F

Het laatste fruit van teeltseizoen 2017/2018 wordt de komende weken gesorteerd op het bedrijf van Jac van Enckevort. Deels zal het verkocht worden aan de eigen afnemers in de regio en deels gaat het product naar de veiling.

De prijzen zijn teleurstellend, maar de kwaliteit laat het dit jaar niet toe om het fruit langer te bewaren. Het oude seizoen afronden en het bedrijf klaarmaken voor het nieuwe seizoen is het motto van Van Enckevort. In de boomgaard wordt de laatste hand gelegd aan de snoei van de kersen en de appels.

Fuji-appels

Het aantal knoppen in de bomen met Fuji-appels is zeer matig. De oorzaak ligt waarschijnlijk aan de massale oogst vorig seizoen. Bij de kersen zien de knoppen er goed uit. De vroege rassen zijn aan het schuiven. En de bloei zal vroeger zijn dan vorig jaar.

Nachtvorst

Om goed voorbereid te zijn op eventuele nachtvorst gaat Van Enckevort de komende weken aan de slag met het klaarzetten van de beregeningspompen. Het zit in de planning om met de hoogwerker langs de rijen met sproeiers te rijden om zo de sproeiers vrij van takken te maken. Daarna zal er proefgedraaid worden om te testen of alles het weer doet.

Omdat de vochtvoorziening in de bloei optimaal moet zijn, start Van Enckevort ook de fertigatie weer op. “Dit zijn echt van die klussen waarmee je niet achter de feiten aan wilt lopen”, licht Van Enckevort toe. “Je wilt klaar staan voor het nieuwe seizoen”.

Auteur: Eveline Westeneng

Meer over


Beheer