Doorgaan naar artikel

Prijzen trekken aan na natte zomer

Voor de Nederlandse markt is er nog genoeg. Neemt de vraag uit het buitenland toe, dan pas stijgt de prijs. Zowel bij bloemkool als bij broccoli zitten de prijzen op dit moment enigszins in de lift.

Vraag uit het buitenland bepaalt de prijs voor bloemkool. Voor de Nederlandse markt is er genoeg.
Van broccoli lijkt de voorraad binnenkort op te raken. Van bloemkool kunnen de laatste acht of negen weken het seizoen nog maken of breken.
Natte zomers resulteren in het optreden van smet. Zowel bij bloemkool als bij broccoli heeft overvloedige regenval geleid tot een vaak matige oogst en problemen met de kwaliteit eerder in het seizoen. “Op dit moment zijn de problemen voorbij. Maar eerder had bijna iedere bloemkool teler wel te maken met kopeinden op percelen die verzopen waren”, vertelt Aad Brandsen, bloemkoolteler bij telersvereniging Best of Four.
Toch leidde die matige aanvoer in de zomermaanden niet tot hogere prijzen, omdat de vraag uit het buitenland achterbleef. “En voor de binnenlandse markt was er voldoende aanbod. Daar komt natuurlijk ook bij dat we ons als telers vrij makkelijk laten uitspelen door de markt.”
Over de rest van het seizoen is Brandsen positiever. De teeltschema’s zijn op orde en er lijkt een regelmatige aanvoer aan te komen. Op dit moment zijn de prijzen redelijk en is de aanvoer relatief laag.

Het roer om
Dezelfde opbrengst van een eenderde kleiner areaal. Voor broccoliteler Stan Hage uit Steenbergen is het seizoen een teelttechnisch succes. En dat ondanks de natte zomer. “Hitte raakt iedereen in hetzelfde stadium. Maar bij te veel regen is het beeld vooral veel wisselender. Perceel, aanplant, teeltwijze en tijdstip bepalen of en wanneer je schade hebt.”
Bij Hage ging het roer dit jaar radicaal om. “Onze medewerker André Tangen is verantwoordelijk voor de teelt. Na een scala proeven en testen in 2010 pakten wij de teelt drastisch anders aan. De gewassen zijn gezonder. Met name door de plant niet ziek te spuiten. André heeft het gewoon goed gedaan en teelttechnisch hebben we tot nu toe een topjaar, maar er is nog 40 procent te gaan. Er is nauwelijks schade door de natte zomer en een opbrengst tot nu toe van 11,8 ton per hectare.”

Prijs omhoog
De teler, met zo’n 240 hectare aan broccoli, ziet dat vooral de vraag van grote partijen of bestemmingen de prijs doet bewegen. “Gelukkig kunnen we goed inspelen op wisselende vraag en aanbod door onder meer een goede oogstprognose en intensief contact met de afnemers. Neemt een grote marktpartij veel aanbod af, dan stijgt de prijs. En afnemers vinden het geen probleem een hogere prijs te betalen. Een afnemer wil namelijk best een redelijke prijs betalen voor broccoli, maar hij wil niet meer betalen dan een andere.”
Hage verwacht dat de voorraden broccoli 1 oktober op zijn. En die lege markt zou de prijs in de laatste teeltweken nog wel eens een zetje kunnen geven.

Bron: AgD.media.nl

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin