Doorgaan naar artikel

‘Prijzen komkommer in late herfst best interessant’

Corné Stouten in Oosterland is dit jaar tot 15 november doorgegaan met de laatste komkommerteelt.

“Normaal proberen we ook al om november altijd even aan te raken. Maar half november is toch echt wel een stapje verder dan we gewend waren.”

De productie werd elke week wel wat minder, maar de prijs bleef aantrekkelijk. “Vanaf 20 tot 25 oktober waren de prijzen goed, en hadden we een leuk teeltstaartje. Normaal worden we steeds verder weggedrukt door Spanje, maar daar loopt het kennelijk ook niet altijd vlekkeloos. De prijs bleef goed.”

Gezond gewas

Daarbij stond er begin oktober nog steeds een mooi groen gewas en bleef het vrij zonnig weer.” Hij kijkt begin week 49 omhoog naar een sombere lucht. “Als je begin november al dit soort dagen had gehad, dan was het heel anders gelopen.” Waarbij hij realistisch aangeeft dat het gewas 15 november uiteindelijk ook niet meer om aan te zien was. “Het had ook geen week langer meer meegekund.”

De teelt kan zo afgelopen zijn als het zo weinig meer opbrengt

Kosten afwegen

Achteraf had hij liever wel wat langer aandacht aan de ziektebeheersing willen besteden. “Tot 20 oktober zijn we doorgegaan met de schimmelbestrijding. Maar met toen een prijs van rond een kwartje per komkommer twijfelden we of we daar nu nog langer mee moesten doorgaan. De teelt kan zo afgelopen zijn als het zo weinig meer opbrengt. We trekken er maar niet meer zo aan.”

Meer Botrytis

Met uiteindelijk nog de nodige teeltweken te gaan, was achteraf langer blijven investeren in een gezond gewas beter geweest. Ook al ging het verlies slechts om tiendes van een komkommer per vierkante meter. “Botrytis gaat verder, je ziet meer schimmels op bladstelen, en vochtige plekjes van rotplekjes op vruchten.”

Met uitzondering van een paar doorzettende plekken met luis, bleven plagen steeds goed onder controle.

Zon erbij wel nodig

Het langer doortrekken van de teelt vroeg extra warmte. “We hebben er best wel wat gas ingestopt, om het ’s nachts niet onder de 16 graden Celsius te laten komen. Maar we schermen makkelijk. En overdag werd het met de zon nog zo’n 19 graden, waardoor je met de etmaaltemperatuur toch door de 18 graden heen gaat. Dat laatste heb je wel nodig. Daaronder zou het moeilijk worden.”

Het zijn de teelttechnische klimaatmaatregelen, die je vanaf maart/april realiseert, die het verschil maken

6 kuub minder verstookt

Alles bij elkaar is hij tevreden over het energiegebruik in dit teeltseizoen. “Uiteindelijk hebben we 6 kuub minder verstookt dan vorig jaar. Dat is toch wel leuk. En daarbij ligt de productie ook nog eens net iets hoger, al scheelt dat maar een komkommertje.” Qua bedrijfsuitrusting zijn er geen afwijkende keuzes gemaakt. Voorzieningen als een AC-folie zijn niet nieuw. “Het zijn de teelttechnische klimaatmaatregelen, die je vanaf maart/april realiseert, die het verschil maken.”

Week later planten

Nu, met de teeltwisseling, is Stouten in week 49 teeltgoten aan het schoonwassen. Eind van die week gaat het loopfolie eruit. Daarna is het ontsmetten en schoonmaken. Op 25 januari gaat hij dan weer poten. Die plantdatum is een week later dan hij gewend is. “Met een week langer doorgaan wilden we ook een week later starten.” Dat hoeft niet veel productie te kosten. “Je ziet bij jongens die uit kostenoverwegingen naar februari gaan met hun platdatum, dat ze soms evenveel productie realiseren als wij. Maar we willen wel iets eerder zijn, met een grotere kans op dan nog hogere prijzen.”

De teler overweegt nog om in de zomer de teelt een week naar achteren te schuiven, en iets later met de tweede en laatste teelt te beginnen. Die herfstteelt kan dan makkelijker wat langer doorgetrokken worden. “Want de late herfstprijzen zijn de laatste jaren best interessant.”

Open gewas

Als ras kiest hij voor de komende teelt volledig voor Springfield, ten koste van Proloog. “Springfield geeft een wat opener gewastype, wat zeker met onze lange teelt arbeid scheelt. Hij houdt zo’n lange teelt goed vol. En we hebben de indruk dat hij sterker tegen virus is, waar wij hier best veel last van hebben.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Corné Stouten

is komkommerteler in Oosterland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin