Prijzen appels en peren aangetrokken

07-06-2012 | Laatste update op 08-06 | |
Prijzen appels en peren aangetrokken

Aan het einde van het seizoen wordt de stemming bij de afzet van appels en peren steeds beter. Dat maakt het een bijzonder seizoen.

 

De prijzen zijn maandenlang matig tot slecht geweest, wat weinigen ervan heeft weerhouden toch te blijven afzetten. Nu het einde van de voorraad in zicht of al bereikt is, zijn de prijzen flink opgelopen. Deze ontwikkeling heeft bijna niemand voorzien.

De prijzen van Conference zijn verdubbeld, afgaande op de celverkopen. Tot in het nieuwe jaar bracht ongesorteerd product gemiddeld maar weinig meer op dan 30 cent per kilo. Vorig week lag dat op het dubbele, terwijl de week ervoor nog diverse transacties zijn geweest voor lagere prijzen. Wie toen heeft gekocht, is daar goed mee geweest. Hoewel na de Belgische afzetorganisaties ook de eerste Nederlandse door hun peren heen raken, lijkt de prijsstijging nu af te vlakken.

Bij de appels zijn de laatste Elstars ook in prijs gestegen. Ook hierbij spelen de uitgeputte voorraden in het buitenland een rol, in dit geval is dat Noord-Duitsland. De groothandelsprijzen liggen van de meeste sorteringen nu boven de euro, wat dit seizoen nog niet is voorgekomen. Nu het einde van de voorraad Elstar in zicht is, trekken ook de prijzen van Jonagold en Jonagored aan. Supermarkten hebben immers behoefte aan grote volumes, die er van Elstar steeds minder zijn.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

 

Oostveen
Anton Oostveen freelance fruitteeltjournalist
Meer over


Beheer