Doorgaan naar artikel

‘Prijsvorming rabarber blijft echt casinowerk’

“Het is een drukke dag. We zijn vandaag namelijk begonnen met de oogst van de eerste vervroegde rabarber”, zegt Johan Trouw, wanneer we hem op 17 januari spreken.

“Deze planten rooiden we in de tweede helft van oktober en gingen daarna de koelcel in. Rond 12 december zijn ze vervolgens opgezet in de kas, en nu kunnen we dus de eerste stelen oogsten.”

De teler plukt twee keer in de week rabarber, met een team van drie seizoensarbeiders. “Daar zijn we maximaal twee à drie dagen per week mee bezig. Om hen toch een volle werkweek te kunnen bieden, doen ze ook nog sorteerwerk voor een boomkweker in de buurt.”

Droogteschade

De teler uit Etten-Leur is tevreden over de kwaliteit van de vervroegde rabarber. Wel verwacht hij wat minder kilo’s te kunnen oogsten dan gemiddeld. “Het aantal stelen is prima, maar de stelen lijken nu iets dunner dan normaal. Waarschijnlijk door de droogte van afgelopen zomer; hierdoor heeft het gewas toch wat schade opgelopen.”

Trouw schat in dat hij tien tot vijftien procent minder kilo’s zal oogsten. “Dat betekent dat we het van de kiloprijs moeten hebben. En er moet, door de kostenstijging van afgelopen seizoen, heel wat gebeuren voordat we weer zwarte cijfers schrijven. Gemiddeld genomen ligt onze kostprijs tien tot vijftien procent hoger dan voorheen, onder meer door de hogere energiekosten. Maar wat de prijsvorming betreft, blijft het echt casinowerk. Pas als het seizoen voorbij is, weten we hoe we ervoor staan.”

Hoger gelegen perceel

Naast de vervroegde rabarber die nu wordt geoogst, zette Trouw in week twee van dit jaar een tweede partij planten op in de kas. “De eerste ogen beginnen inmiddels te zwellen; een teken dat de planten wakker zijn.”

Eind januari rooit de teler een derde partij planten, die vervolgens meteen de kas in kan. “Afgelopen weekend ben ik nog wezen kijken op het veld”, zegt hij medio januari. “Ik zag hier en daar al wat activiteit in de ogen. Dat komt waarschijnlijk doordat het eind december en begin januari relatief warm was. Maar nu het weer wat kouder is, zal de verdere ontwikkeling sowieso traag verlopen.”

Trouw is blij dat deze rabarber op een ietwat hoger gelegen perceel staat. “Op dit moment verzuipen we hier bijna; een aantal percelen in de omgeving staat deels onder water. Als daar rabarber had gestaan, was het einde oefening geweest voor het gewas.”

Zonnepanelen leggen

Om zijn kostprijs te dempen, is Trouw momenteel ook volop bezig met het installeren van zonnepanelen op zijn schuurdak. Het gaat om 160 panelen, die samen 65.000 kWh aan stroom opwekken. “Deze zetten we vooral in op ons eigen bedrijf; voor koeling, beregening, in de huisvesting van onze medewerkers, et cetera. Zonnepanelen zijn voor ons de enige manier om te verduurzamen en de energierekening te verlagen; windmolens mogen hier in de omgeving niet worden geplaatst.”

Na het plaatsen van de zonnepanelen wil hij nog een nieuwe kantine met toiletruimte realiseren, die hij elektrisch gaat verwarmen met zonnestroom. “Zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden om zo de kosten te beheersen, dat is ons doel. Wanneer we deze investering gaan doen? Dat hangt er vanaf of het ‘casino’ al dan niet uitbetaalt en hoeveel….”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Trouw

teelt in Etten-Leur (N.Br.) vervroegde rabarber, rabarber in tunnels en natuur rabarber. Verder teelt hij Chinese kool en ijsbergsla.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin