Doorgaan naar artikel

Prijsverschillen op appelmarkt in EU lopen op

Franse appelprijzen boeken positieve records, terwijl Duitse appelprijzen net geen negatieve records schrijven. Dat blijkt uit vergelijking van Europese appelprijzen.

In maart lopen de prijzen in de grote Europese appellanden Frankrijk, Italië en Polen verder op, met een groter prijsverschil tot het vijfjarig gemiddelde. In Duitsland kwam de prijs ook verder van het vijfjarige gemiddelde, maar dan aan de onderkant. Zo noteert Duitsland een appelprijs van € 0,55 en Frankrijk € 1,24 (telersprijs). Het zijn buurlanden, met deels overlappend rassenpakket.

Moeizame afzet Duitse appels

De prijs die Duitse appeltelers krijgen, ligt ver onder het vijfjarige gemiddelde, terwijl de kosten zo gestegen zijn. Verschillende marktanalyses wijzen ook voor maart op een moeizame afzet voor Duitse appels. Dat is ook op de Duitse afzetmarkt te zien, waar de voorkeur toch Duits is.

In Duitsland is bijna een op de twee geconsumeerde appels van eigen bodem, maar in maart ligt de prijs zo ongeveer tussen het laagste peil van de laatste 5 jaar € 0,45) en de gemiddelde prijs (€ 0,65 per kilo). Dat blijkt uit een marktanalyse van de Europese Commissie op basis van Duitse prijsnoteringen. Dat is opvallend omdat in andere grote appellanden als Frankrijk (€ 1,24), Italië (€ 0,85) en Polen (€ 0,49) duidelijk boven het vijfjarige gemiddelde liggen of zelfs een hoogste punt hebben bereikt uit de laatste vijf jaar.

Appelprijzen komen niet van plek

Die prijs loopt traditioneel op in deze periode, maar analisten van het Duitse bureau BLE zien dat nog niet gebeuren op de groothandelsmarkten. Het lijkt eerder dat de prijzen verankeren, nu ook appels uit het zuidelijk halfrond op de markt komt.

Nederland derde leverancier appels Duitsland

Bureau BLE onderzocht ook de appelimporten uit de laatste vier jaar. Nederland is met 54.214 ton wel nog altijd de derde leverancier op de Duitse markt. Italië (177.717 ton) en Polen (54.409 ton) gaan Nederland voor, maar verloren in 2022 een fors aandeel.

De Europese appelleveranciers zijn met 368.886 ton appels op de Duitse markt vijf keer groter dan de leveranciers van buiten de EU. Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zijn de belangrijkste. Daarbij valt op dat Zuid-Afrika aan een opmars bezig is.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin