Doorgaan naar artikel

Prijsverloop venkel lijkt op kermisattractie

De prijzen van venkel schommelen dit jaar alsof ze een kermisattractie zijn, afgemeten aan de richtprijzen voor sorteringen Venkel 80+ en Venkel 100+ op ZON fruit & vegetables.

Bij de start was de prijs voor de sortering Venkel 100+ met € 1,19 per kilo ruim boven de euro. Zo’n drie weken later slechts 13 cent. Vervolgens gingen de prijzen op en neer van 96 cent op 26 juni naar 55 cent op 3 juli en weer naar € 1,23 op 13 juli. Daarna volgde opnieuw een vrije prijsval tot 20 cent op 21 juli. Begin augustus is sprake van enig herstel met prijzen variërend van 30 tot 45 cent per kilo.

Voor de sortering Venkel 80+ is het prijsverloop vrijwel identiek, het prijsniveau is soms enkele centen hoger, maar vaker enkele centen lager. Mocht deze repeterende beweging zich voortzetten, dan biedt dat perspectief op weer goede prijzen. Maar dat is geen wet van Meden en Perzen, al kan het einde van de vakantieperiodes wel een positieve bijdrage leveren.

Seizoensverloop

Het prijsverloop bij ZON fruit & vegetables staat model voor het verloop bij andere afzetorganisaties, bevestigen telers. Ze constateren een goede start van het toen nog prille seizoen. Al snel was het gedurende drie tot vier weken dramatisch in de periode dat venkel normaal goed aan de prijs is. Tijdens de warme periode waarin veel over het vliesdoek heen werd beregend, was de houdbaarheid van de venkel ook minder goed.

De aantrekkende prijs in de loop van juni valt te verklaren uit kwaliteitsproblemen, met name schotvorming door de droogte en de warmte, waardoor de volumes beduidend afnamen. Dat zorgde gedurende een periode van een week of vier wel voor goede prijzen. De laatste drie weken verloopt de afzet weer moeizaam. De oorzaak daarvan is de toename van de volumes en een achterblijvende vraag, mede als gevolg van de vakantieperioden.

Venkelprijzen in de supermarkt

Bij Albert Heijn is venkel deze week in de bonus voor 59 cent per stuk. Jumbo vraagt 98 cent per stuk, Plus en Jan Linders 99 cent.

Prognose: redelijke kans op aantrekkende prijsvorming.

Maak zelf prijsvergelijkingen van diverse gewassen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin