Prijsval bij Conference

04-07-2014 | Laatste update op 01-08 | |
Prijsval bij Conference

Teelt en handel zijn verrast door een hele forse prijsinzinking bij Conference.

Een handelaar en veilingverkoper spreken afzonderlijk van een prijsval van enkele dubbeltjes. De markt kan niet overeind gehouden worden door de veilingen. Oorzaak is de verhoogde voorraadraming. Teveel telers hebben de voorraad niet opgegeven. Daardoor komen nu meer partijen op de markt dan verwacht. Op de Belgische veilklok werden prijzen genoteerd van 31 cent per kilo voor 55’ers tot 55 cent voor de sortering 70 millimeter.

Seizoen

Een andere consequentie van de verhoogde voorraad is dat de seizoenen overlappen. Zeker met de komst van de eerste Concorde eind deze maand, mag bijna niet meer gerekend worden op een opleving van betekenis. Mogelijk dat dit verlaagde prijsniveau nieuwe koopjesjagers trekt, maar telers die gokten op een fraai seizoenseinde komen bedrogen uit.

Het slechte slot hoeft niet te betekenen dat de ‘kopers op hout’ straks uit zijn op magere kiloprijzen. Dat hangt sterk af van de verwachte oogst. Die is voorlopig nog fors, met een maand voor de boeg voor de officiële Europese prognoses.

In het supermarktkanaal is op korte termijn niet veel steun te verwachten. De C1000-euro-actie van 750 gram Conference voor een euro is wel de enige actie met Nederlands hardfruit.

Jonagold

Ook bij Jonagold hangen donkere wolken boven de afzet. De prijzen wijken niet veel af van Conference met niveaus tussen de 30 en 50 cent. Hier is de prijs al langdurig slecht door de vroege zomerfruitvolumes en het lange Elstarseizoen. Ook hier moeten veilingen drukken om de voorraad weg te krijgen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer