Prijsdruk vooral door sector veroorzaakt

22-09-2011 | |
Prijsdruk vooral door sector veroorzaakt

Supermarkten zijn niet overmatig verantwoordelijk voor prijsdruk bij glasgroentetelers. Die prijsdruk is wel verantwoordelijk voor de slechte positie van met name uitzendkrachten is de glasgroenteteelt.

Dat zijn conclusies van het onderzoek Ketenwerking en arbeidsverhoudingen in opdracht van onder meer Productschap Tuinbouw. Supermarkten spelen leveranciers niet uit tegen elkaar maar kiezen wel voor de laagste prijzen zolang aan de basiseisen voor een product wordt voldaan, stellen onderzoekers.

Sterke marktmacht
Het onderzoek keek naar de mogelijke gevolgen van de sterke marktmacht van supermarkten op de arbeidsverhoudingen en arbeidsomstandigheden in de verschillende sectoren. Het onderzoek laat echter zien dat versnippering aan de aanbodkant en overproductie de belangrijke reden zijn voor prijsdruk.

Prijsdruk
Prijsdruk leidt er volgens het onderzoek wel toe dat bedrijven onder druk komen om toch nog op arbeid te besparen, terwijl dat eigenlijk niet meer kan. Uitzendbureaus proberen weer aan uitzendkrachten de prijsdruk door te berekenen door onderbetaling.

Bron: AgD.media.nl

Gfactueel


Beheer