Prijsbonus Duitse tomaat in Duitsland kleiner

23-06 | |
Nederland houdt positie op de Duitse markt.  - Foto: Ton van der Scheer
Nederland houdt positie op de Duitse markt. - Foto: Ton van der Scheer

Nederlandse en Belgische trostomaten snoepen door hoge prijzen iets af van de prijsbonus voor Duitse.

Dat blijkt uit gepubliceerde prijzen van Duitse groothandelsmarkten door marktbureau BLE. De prijzen voor Duits product liggen de laatste weken rond de noteringen van 2021. Voor Belgische en Nederlandse trostomaten zijn de prijsstijgingen relatief harder gestegen in 7 van de 10 laatste handelsweken. Dat verschil is enkele dubbeltjes of meer.

Italiaanse trostomaten noteren overigens niet hoger op de Duitse groothandelsmarkten, blijkt uit prijsstatistieken.

Marktonderzoekers van BLE maken melding van de seizoenstart voor Duitse trostomaten op de groothandelsmarkt van Keulen. Het aanbod van de Duitse teelt ligt laag op maar net 5%. Nederland is met ruim 52,6% marktleider op die specifieke markt. België volgt met een aandeel van 41%.

Trend op Duitse tomatenmarkt

Duitsland importeerde in 2021 voor ruim € 1,3 miljard aan tomaten uit Europese landen. Dat was € 1,25 miljard in 2020. Nederland levert veruit de meeste tomaten met 382.000 ton. Het volume loopt heel licht terug de laatste jaren.

Spanje is de tweede leverancier van Duitsland en toont een hardere volumedaling naar 162.000 ton afgelopen jaar. Of in de Nederlandse tomatenaanvoer ook doorvoer zit, is niet helder. Marokko is na België met 52.000 ton een stabiele vierde leverancier van Duitse klanten. Dat land bracht met Turkije en Frankrijk wel meer product naar Duitsland in 2021. De rest verloor terrein.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer