Doorgaan naar artikel

Prijs trostomaat onderuit

Marktpartijen zien voorlopig weinig veranderen in de belabberde situatie voor tomatentelers.

De prijs zakte in week 32 onder de 15 cent per kilo als gevolg van een overvolle Europese markt.

De markt voor tomaten is in week 32 volledig onderuitgegaan. In de handel wordt gesproken over dagprijzen die in de loop van de week kelderden tot 15 cent per kilo. In sommige gevallen zakte de prijs zelfs nog lager. De oorzaak zou gezocht moeten worden in een overaanbod op de Europese markt. In week 31 en de weken daarvoor schommelden de prijzen nog tussen de 25 en 35 cent per kilo, zowel voor losse als trostomaten.

Alhoewel de gevolgen van de Ehec-crisis niet buiten beschouwing gelaten mogen worden, mag dit volgens sommige partijen niet meer gezien worden als een beïnvloedende factor. Europa zou vooral te maken hebben met een tegenvallende vraagmarkt als gevolg van het matige weer. De productie zou weinig te lijden hebben gehad onder de lagere temperaturen, waardoor de aangevoerde volumes onverminderd hoog zijn gebleven. De situatie zorgt niet alleen voor tegenvallende marktprijzen. Er zou door diverse partijen ook weer doorgedraaid worden. Er wordt inmiddels ook gespeculeerd over telers die mogelijk nog voor het einde van het seizoen de stekker uit de teelt trekken om zo de kosten te drukken. 

Supermarktacties
Via acties proberen diverse supermarkten wel wat extra weg te zetten, maar desondanks blijft de verkoop ver achter bij het niveau van vorig jaar, dat in alle opzichten en topjaar genoemd mag worden. Bij losse tomaat wordt eenzelfde probleem geschetst als bij trostomaten. Voorlopig zal de magere afzetsituatie aanhouden, zo luidt de verwachting. Onder de huidige omstandigheden lijkt het er niet op dat concurrerende afzetlanden het af laten weten. Over de invloed van Spanje is nog weinig bekend. Het lijkt erop dat de Spaanse telers een normaal seizoen tegemoet gaan.

De supermarktprijzen lijken zich nog niet echt mee te bewegen in de neergaande spiraal. Het gemiddelde prijsniveau ligt wel wat lager dan in het seizoen 2010. Gemiddeld gaat een kilo trostomaten in week 32 voor 1,90 euro de toonbank over. In week 31 lag de prijs nog op 2,02 euro. Een week eerder zelfs op 2,58 euro. Ter vergelijking, in week 32 van 2010 lag de gemiddelde supermarktprijs nog rond de 2,05. Daarna gingen de prijs fors omhoog en bleven wekenlang rond het niveau van 2,60 tot 2,70 euro schommelen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin