Doorgaan naar artikel

Prijs na Pinksteren verzacht ‘aspergeleed’

In een seizoen met extreem hoge en lage prijzen gedurende een langere periode is het lastig de balans op te maken. De gemiddelde prijs doet niet onder voor 2021. Voor telers is het van belang wie wanneer met welk volume aan de markt was.

Een late Pasen en vervolgens weken van lage prijzen – zo laag dat op meerdere percelen de oogst eerder is gestopt – heeft er bij veel telers ingehakt. Toch kende het aspergeseizoen ook meevallers. Bijvoorbeeld voor de kasteelt en voor telers die in de weken na Pinksteren genoeg te oogsten hadden. De laatste week was weliswaar qua prijsvorming een drama, maar toen liep de productie al op zijn eind. Op basis van de prijzen over het hele seizoen meent Rick Mengers van ZON fruit & vegetables dat het gemiddelde prijsniveau niet slecht was.

Alles is wel 10% duurder geworden

De gestegen kosten houden de gemoederen wel bezig. Volgens teler en plantenkweker Frank Goertz was het geen spectaculair seizoen. “Alles is wel 10% duurder geworden”, rekent hij desgevraagd voor. “Van zaad tot brandstof, verpakking en koelkosten.” Teler Walter Gubbels houdt het erop dat het hoge prijspeil aan het seizoeneinde het leed hooguit heeft verzacht.

Stijgende kosten

Bij ZON fruit & Vegetabeles en The Greenery werden in de derde week van februari de eerste kasasperges aangevoerd. Op 5 maart startte de aanvoer van buiten, vanuit de verwarmde teelt onder minitunnels. Vooral de vroegste asperges werden goed betaald. Begin en half maart daalde de prijs naar respectievelijk € 11 en € 5, maar leefde daarna weer op. Hoge prijzen zoals vorig jaar, toen Pasen op 4 april viel, bleven echter uit.

Een kasteler uit Helden die vanaf derde week februari in productie was, zegt dit jaar goed geboerd te hebben. Gubbels, die vanaf begin maart aan de markt was, is minder tevreden. “Lettend op de hoge stookkosten, was de prijsvorming in maart niet fijn. We haalden de kosten er net uit.” Dat de aanvoer van asperges uit niet-verwarmde tunnels de verwarmde teelt overlapte, is volgens een teeltadviseur van invloed geweest.

Hand op de knip

Vervolgens brak een periode aan met volgens Gubbels normale aanvoer. Helaas trok de vraag niet aan, met tegenvallende prijsvorming. Hij noemt drie redenen: de economische crisis waardoor mensen goedkopere groenten kopen, een koude periode waardoor asperges minder vaak op het menu staan en het feit dat Pasen pas half april viel. Mengers laat weten dat het bestedingspatroon van consumenten ook later in het seizoen prijsoplevingen in de weg stond. Daarnaast zijn in maart meerdere exportlanden zelfvoorzienend. Het areaal in Frankrijk zou zelfs iets zijn uitgebreid. De prijs kwam lange tijd niet boven het niveau van 2021 uit.

Opleving voor Pasen

Dat is wel het geval als de prijs zo’n tien dagen voor Pasen, het is dan al 10 april, aantrekt. In het begin van de paasweek piekte de prijs door een beperkt aanbod en bleef bij een oplopend aanbod op een mooi peil. Volgens Mengers had dit vooral te maken met de vraag vanuit de retail. “Die zaten in de week voor Pasen echt te springen om asperges. Daarnaast hadden de supermarkten acties gepland en, afhankelijk van de beschikbaarheid, heeft dat een positieve invloed op de prijsvorming.”

Prijsval

Op dinsdag na Pasen viel de prijs ineens ver terug tot even boven € 5. Mengers: “Een prijsval na Pasen is wel traditie, bovendien gaat het dan om een aanbod van vier dagen.” De prijs duikelde echter nog € 1,40 naar beneden en pas eind april was er sprake van een licht herstel. Door de stijgende aanvoer kwam de kiloprijs tot begin mei niet boven € 5. Sindsdien was de prijstrend dalende. Bij maximale aanvoer dook de prijs voor het eerst dit seizoen onder de € 2 per kilo.

Late percelen in voordeel

Een week voor Pinksteren, dit jaar op 5 juni, blijkt de vraag eindelijk aan te trekken. Het aanbod is beperkter, zo’n 40 ton per week bij ZON. Mengers vermeldt dat ook in de rest van Europa telers zijn gestopt. “Eerst de vroegst producerende landen die de kilo’s eraf hebben, vervolgens Duitsland en België die om de zelfde redenen als Nederlandse telers velden hebben ‘opgerold’. Dat leidt tot een aantrekkende vraag qua export, zelfs voor dikkere AAA-sortering.” Ook het mooie weer en het feit dat de supermarkten nog volop acties voeren, droeg bij aan de prijsstijgingen.

Einde seizoen

Gubbels profiteerde hier goed van. “We oogsten een paar hectare per dag van de latere rassen en de kwaliteit is super.” Dat was niet overal zo, hier en daar begon de asperge te verkleuren. Goertz verwijst hierbij ook naar oudere percelen. Ironisch genoeg was dit nog niet het echte einde van het seizoen. Begin week 25 waren de prijzen volgens een Heldenaar dramatisch. Het staartje van de oogst tot het Sint Jansfeest.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Marga van der Meer
Marga van der Meer

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin