Doorgaan naar artikel

Prijs kunstmest blijft verder dalen

Dit voorjaar werd er door de vele regenval later kunstmest gestrooid dan anders. Ondertussen blijven de prijzen naar beneden gaan. Dat geldt zeker voor stikstofhoudende kunstmest.

KAS noteerde in week 10 nog € 49,80 per 100 kilo, maar daarna ging er bijna wekelijks iets van de prijs af. Vorige week was die prijsdaling relatief beperkt, maar er ging evengoed € 1 van de notering af. KAS noteert nu € 33,80 per 100 kilo.

Het contrast met vorig jaar is enorm. Toen piekte de KAS-prijs tussen medio maart en medio april juist op € 97,30 per 100 kil. De prijzen voor stikstofkunstmest liggen bovendien weer bijna op het ‘oude’ niveau van 2021. Toen werd in week 17 € 28,90 per 100 kilo KAS betaald. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Triferto.

KAS werd de afgelopen weken steeds goedkoper en noteert nog € 33,80 per 100 kil. Ter vergelijking: vorig jaar werd er bijna € 100 voor deze meststof betaald.

Nauwelijks boerenvraag naar KAS

De prijsdaling van KAS heeft meerdere oorzaken. De boerenvraag is al langere tijd zeer beperkt. In een dalende markt heeft niemand haast om te kopen. Boeren kopen alleen wat ze nodig hebben. Ze slaan apart product in voor de eerste en tweede snede. Vorig jaar werd er veel vaker op één moment KAS voor beide snedes ingeslagen.

Wat ook meespeelt, is dat dat de voorraden van kunstmestproducenten groter zijn geworden en dat ze daar toch wat vanaf moeten. Zelfs nu veel fabrieken nog steeds niet op volle toeren draaien. Evengoed er is extra en voldoende aanbod en dat drukt de prijs.

Een derde factor is de ontwikkeling van de ureumprijs. Die meststof is goedkoop en blijft in prijs dalen. Europa heeft het afgelopen jaar al steeds meer ureum geïmporteerd als alternatief voor het dure KAS. Europese kunstmestproducenten zijn uiteraard niet gebaat bij overstappende veehouders en akkerbouwers. Zij drukken daarom hun KAS-prijzen. Na een jaar waarin ze goed verdiend hebben, lijkt de focus nu weer meer op marktaandeel dan op prijs te liggen. Ook dat speelt de boeren in de kaart.

Gas wordt nog altijd iets goedkoper, maar echt hard gaat het niet meer. De gasprijs is nu € 0,42 per kuub. Dat was vorig jaar nog € 1,02 per kuub.

Prijs gas omlaag

Ondertussen blijven de gasprijzen op een laag niveau. Sterker: gas is in maart en in april opnieuw iets goedkoper geworden. Gas noteerde begin maart € 0,53 per kuub (voor het eerstvolgende kwartaal) en eind april was dat nog maar € 0,42 per kuub. Ter vergelijking: vorig jaar rond deze tijd werd er € 1,02 per kuub gas betaald (bron: TradeGas).

En toen moest de echte prijsstijging nog komen. Voorlopig lijkt de gasprijs ook stabiel te blijven. Kunstmest wordt dus niet duurder om te maken. Al deze factoren zorgen ervoor dat KAS de komende weken opnieuw in prijs kan dalen. Het zal niet meer met grote stappen gaan, maar een prijs van € 30 per 100 kilo kan zeker in zicht komen.

In tegenstelling tot KAS is kali nog net zo duur als in 2022, maar de komende weken zal deze meststof nog verder in prijs dalen.

Dure kali wordt goedkoper

De verkoop van kali is in Nederland afgelopen jaar flink afgenomen. Akkerbouwers lieten deze dure meststof vaker links liggen. Ook dit jaar is de vraag zeer beperkt en flink uit balans met het aanbod. Toch bleven de kaliprijzen lange tijd zeer hoog. Pas eind februari was er voor het eerst een flinke prijscorrectie van € 6,50 per 100 kilo. In week 16 volgde een tweede van € 7 en vorige week was er nog een kleine prijsdaling van € 1.

Kali noteert nu € 69,60 per 100 kilo en dat is een fractie meer dan vorig jaar betaald werd. Toen noteerde kali € 69 per 100 kilo. Evengoed liggen Nederlandse kaliprijzen – dat kali nu vooral uit Duitsland, Canada en Chili haalt – erg hoog. Zeker in vergelijking met Zuid-Amerika en Azië. De verwachting is dan ook dat de kaliprijzen de komende weken verder gaan dalen.

Tripel superfosfaat werd vorige week € 2,50 goedkoper en noteert inmiddels € 75,60 per 100 kilo.

Tripel superfosfaat noteert € 75,60

Op de kleine Nederlandse fosfaatmarkt gingen de prijzen vorige week iets harder omlaag dan bij KAS en kali. Tripel superfosfaat noteerde € 2,50 lager op € 75,60 per 100 kilo. Daarmee werd een trend voortgezet. Sinds eind februari is er al ruim € 25 van de fosfaatprijs afgegaan.

Tripel superfosfaat is nu ook goedkoper dan vorig jaar rond deze tijd. De verwachting is dat de fosfaatprijs nog sterker zal gaan dalen. De prijzen blijven nu nog enigszins op niveau omdat het directe aanbod vrij klein is. Als die voorraden weer wat toenemen, zal de prijsdaling forser zijn.

Prognose prijs kunstmest: dalende prijzen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin