Doorgaan naar artikel

Prijs ijsbergsla verbetert licht

Foto: Stan Verstegen premium

Foto: Stan Verstegen

De prijs voor ijsbergsla is iets gestegen, na een lange periode waarin deze bijna continu onder kostprijs bleef. De omslag diende zich deze week aan.

Voor een doos met 10 bollen ijsbergsla worden prijzen genoemd van € 4,00 tot € 4,50 per doos (bruto, inclusief verpakking). Zo’n twee weken lang werd € 3,50 tot € 3,75 per doos betaald. De positieve ontwikkeling heeft te maken met de toenemende vraag naar ijsbergsla vanuit Noord- en Zuid-Europa. Veel (zuidelijke) landen kampen met de gevolgen van erg heet weer en/of overvloedige neerslag. Bovendien groeien de opeenvolgende teelten onder invloed van de groeiomstandigheden weer wat uit elkaar. Dat is gunstig, want dat tempert het aanbod.

Huidige prijs dicht omzetgat

Telers zijn buitengewoon blij met de huidige prijzen, want die volgen na een lange periode waarin de kostprijs voor ijsbergsla niet werd gehaald. “Deze prijs moeten we houden om het omzetgat weer dicht te krijgen”, geeft een teler aan, “en ik reken erop dat dat ook gaat lukken.” De zeer matige prijs in de afgelopen maanden was vooral te wijten aan de goede groeiomstandigheden, waardoor hoge slagingspercentages werden gehaald. Dat gold behalve voor ijsbergsla ook voor veel andere vollergrondsgroenten.

Supermarktketen Albert Heijn vraagt 75 cent voor een bol ijsbergsla, Plus zit er 10 cent onder.

Prognose: iets hogere prijzen.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin