Doorgaan naar artikel

‘Prijs Chinese kool te laag’

Chinese kool in Nederland zit op 40 à 50 cent. Er zit echter meer in het vat, wordt meermalen opgemerkt, als aanbieders de durf hebben niet zo snel toe te geven aan vragende partijen. Bij het Belgische Belorta is de prijs voor Chinese kool voor retail aangetrokken tot een stuksprijs van ruim 70 cent.

Na prijsdips in weken 41 (eerste helft oktober) en 49 (begin december) vertoont Chinese kool bij de Belgische veiling BelOrta een oplopende prijstrend. Dit betreft met name de kool van 700 tot 900 gram die met 6 stuks in EPS in supermarkten wordt verkocht.

Telers houden goed in de gaten hoeveel wordt aangeboden, aldus een veilingwoordvoerder. De uitgesorteerde maten, met een minder constante omvang, gaan met meer dan 8 kroppen per kilo weg voor de snijderij, tegen aanzienlijke lagere prijzen. De export vanuit België is vooralsnog beperkt.

Te goedkoop aanbieden

In eigen land liggen de prijzen voor Chinese kool voor de verse markt structureel lager, gemiddeld uitkomend op stuksprijzen van 40 à 50 cent. “Er zijn partijen die hun product te goedkoop aanbieden”, wordt opgemerkt onder verwijzing naar de prijstrend in België. “Het is niet zo dat de kopers in de rij staan, maar weggeven kan altijd nog.” Verder wordt vastgesteld dat op dat de vraag naar grotere maten gemiddeld genomen beter is dan van de lichtere kool.

De export vanuit Nederland lijkt vooralsnog beperkt, maar dat kan zo maar omslaan. “We krijgen vraag uit Polen en Scandinavische landen. Er is onmiskenbaar belangstelling voor Nederlands product, het is wachten op de orders.”

Chinese kool kost bij supermarkten Albert Heijn, Plus en Jumbo € 1,69 per stuk Jumbo vraag € 1,59

Prognose: langzaam oplopende prijzen.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin