Doorgaan naar artikel

Prei

‘Flandria, maar het kost wel veel tijd”

“Zo’n 70 procent hadden we afgedekt”, vertelt Paul Demyttenaere in Zonnebeke over de manier waarop hij het grootste deel van zijn prei door de winterkoude wist te slepen. Net als op veel andere plekken zakte het kwik in West-Vlaanderen in februari tot min 20 graden Celsius. Van de niet afgedekte prei lijkt  het deel voor de tweede helft van april en voor in de koelcel het wel te redden. Dat geldt niet voor het gewas dat voor de vorst al zwaar bij stond, voor de oogst in maart. Daarvan lijkt weinig te maken.

Kwaliteit toch nog netjes
Wat betreft de afgedekte prei is Demyttenaere een stuk optimistischer, hoewel het afleverklaar maken veel meer tijd kost dan voor de vorst. “Als we nu 60 à 70 kilo per manuur kunnen verwerken, dan doen we het goed. In januari zaten we nog ruim boven de 100 kilo. Zo’n 80 procent is nog Flandriakwaliteit, dat is netjes.”
De eerste twee weken na de vorst werd prei verwerkt die was afgedekt met vliesdoek, of met geperforeerde folie, of met Howicover (Polyethyleen bandjesweefsel). De prei onder vliesdoek kwam uiteindelijk het beste voor de dag, aldus Demyttenaere terugblikkend. “Waarschijnlijk door de wind, die wordt met Howicover en geperforeerde folie wat minder tegengehouden. Een ‘geluk’ daarbij was dat er net voor de koudste nacht nog 5 centimeter sneeuw viel. “Dat is waarschijnlijk de redding geweest.”

Goede actie
De afdekking was niet overal al voor het invallen van de vorst aangebracht. Vanwege de voorspelling dat het 20 graden zou gaan vriezen, besloot Demyttenaere op het allerlaatste moment alsnog een extra stuk van 2 hectare af te dekken met vliesdoek, en die vast te leggen met zandzakjes. Deze prei had toen al een aantal vorstnachten achter de rug. Deze verlate actie pakte goed uit. “Deze prei had iets meer geleden dan de stukken die al voor de vorst waren afgedekt, maar daar was ook nog wel Flandriaprei van te maken.”
Afdekken was deze winter dus toch weer gunstig, “maar je kunt dan niet zeggen dat degenen die dat niet hebben gedaan, niet slim bezig zijn geweest. Afdekken kost veel tijd, het is zwaar werk, en vooraf is helemaal niet zeker of het zinvol is. We zijn in het verleden regelmatig met vliesdoek en folie in de weer geweest, zonder dat het nodig was. Het is logisch dat telers vooraf inschatten of afdekken wel of geen zin heeft.”

Dwars in de kist
De aanvoer op de veiling is in de weken na de vorst wel sterk gedaald, “al sta ik ervan te kijken hoe veel er nog wordt aangevoerd. Er komt verhoudingssgewijs wel minder Flandria.”
Gunstig is dat nu prei onder Flandrialabel dwars in de kist geleverd mag worden. “Dat loopt inmiddels wel, nu de prijzen zijn opgelopen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het huidige seizoen voor de gemiddelde preiteler financieel gezien rampzalig is geweest.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin