Doorgaan naar artikel

Prei

‘We hebben geschoven, want het perceel was te nat’

Theo van Gennip in Aarle Rixtel zit op 15 meter van het einde van een rij als hij voor deze rubriek gebeld wordt. “Nee, ik ben geen prei aan het spuiten, maar aardbeien.” Een andere belangrijke tak van sport voor Van Gennip.

Rassenschema
De eerste prei werd geplant begin juni met het ras Callahan. Op 12 en 13 juni volgde de tweede planting met Celsius. Voor week 25 staat het planten van twee partijen Galvani op het programma. Van Gennip plant zijn ponsprei voor de herfstteelt 15 centimeter diep en de winterprei komt 17 centimeter diep te staan. Hij plant 170.000 planten per hectare op Brabantse wijze met drie rijen op een bed van 1.60 meter.

Goed aangieten
De basisbemesting voor de vroegste planting bestond uit 30 kuub rundveestalmest per hectare. “Tijdens de teelt meten wij de hoeveelheid stikstof en dan bemesten we naar behoefte bij.” De grondbewerking bestaat uit ploegen en ponsen, waarna geplant wordt. “We hebben wat geschoven met de percelen, want waar de vroegste prei gepland was, konden we niet terecht omdat het perceel te nat was.” Van Gennip giet de planten aan met 11.000 liter water per hectare.

Onkruidbestrijding
De onkruidbestrijding in de vroegste planting bestond uit 0,5 kilo Lentagran plus 0,75 liter Totril plus 0,3 liter Butisan S plus 0,3 liter Stomp. Uit voorzorg werd nog 0,3 liter Decis toegevoegd tegen trips. De plantingen van 12 en 13 juni krijgen na een dag of tien eveneens preventief Decis. In overleg met toeleverancier Vlamings bekijkt Van Gennip hoe hij het onkruid het beste kan aanpakken. Een medewerker van die toeleverancier bezoekt hem elke 10 dagen.
Over de weggroei van zijn vroegste planting heeft Van Gennip geen klachten. “Er is hier veel water gevallen. Die planten zijn heel goed aangeslagen en ze hebben goed wortels gevormd. Nu moeten ze nog wat temperatuur krijgen om echt goed door te groeien.”

Minder prei
Tot 22 mei leverde Van Gennip bewaarprei. Terugblikkend: “Die waren gezond, maar bleken wel veel water opgezogen te hebben. Daardoor was er sprake van bladbreuk. De prijs was redelijk, maar over het hele seizoen bekeken was 2011/2012 geen best jaar voor prei. Wij gaan het komende seizoen terug van 26 naar 22 hectare. Dat is ook een algemene lijn die ik hoor. En er zijn bedrijven gestopt. Hopelijk zorgt dat voor een beter seizoen 2012/2013. Als dat niet zo is, kijken we hoe we met de preiteelt verder gaan.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin