Doorgaan naar artikel

Prei

‘Je verwacht toch hogere prijzen bij zo’n vorstschade’

“De prei die afgedekt is geweest, heeft de vorst goed doorstaan. De percelen die niet zijn afgedekt, zijn geheel of gedeeltelijk verloren gegaan. “Ik schat in dat daarvan zo’n 60 tot 70 procent nog wel te verwerken is. Vanmiddag gaan we daarmee beginnen”, aldus Theo van Gennip in Aarle Rixtel op 12 april. Als hij op vrijdagmorgen terugbelt is hij een ervaring rijker. “Nee, het valt gigantisch tegen. Veel van deze prei kun je toch weggooien en je hebt er in ieder geval gigantisch veel werk aan.”
Hij heeft de 10 dagen daarvoor niet geleverd, vanwege de uitval door de vorst. “In de periode daarvoor hebben we wel constant kunnen leveren – vanaf het veld of vanuit de koelcel – maar op een gegeven moment valt er natuurlijk een gat; ook omdat de latere prei nog niet aan zijn kilo’s zat.”

Bemesten en beregenen
Eind februari werd nog bijbemest met 200 kilo MAS per hectare en een week later werd 20 millimeter beregend omdat het gewas daarom vroeg. “De afgelopen dagen is er weer mooi wat van nature gevallen; dus de grond is nu weer mooi op vocht.” Een week of zes geleden werd de grond nog opengetrokken om lucht in de grond te krijgen en de groei te stimuleren. 

Mooie bewaarprei
Eind week 16 verwachtte Van Gennip te beginnen met het rooien in kuubkisten van zijn bewaarprei. Dat gaat om de rassen Triton en 1273 RS. Het ras dat vanaf 12 april gerooid wordt, is Harston. Voor de bewaarprei schat hij de productie in op zo’n 40 ton per hectare; voor Harston rond de 25 ton. Van de prei die de winter heeft overleeft, is het hartblad in ieder geval niet rot. “Nee, ik verwacht dat we hier nog mooie prei van kunnen maken, maar dat zal pas blijken als je aan het schonen bent. Dit was ook nog behoorlijk jonge prei toen de vorst inviel; die kan wat meer verdragen. Bovendien stond die op wat zwaardere grond. Daarop pakt de vorst toch minder hard aan dan op lichte zandgrond.”

Zelfs in Frankrijk prei halen
Op wat voor niveau de prijs zich vorige week bevond, wist Van Gennip niet. “We gaan weer leveren, dus dan komen we er snel genoeg achter. Wel is de prijsvorming tijdens de vorstperiode mij tegengevallen. Er gaan verhalen van schade in België, in West-Brabant en in Limburg; dus dan verwacht je hogere prijzen dan wat de prei gedaan heeft. Blijkbaar gaat de handel zelfs prei in Frankrijk halen en kan dat uit en zo kunnen ze hier de prijzen aan de lage kant houden.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin