Doorgaan naar artikel

Prei

‘Tot aan de oogst niemand nodig’

Vorige week startte Johan en Arjan Vermeulen in Ossendrecht met het rooien van zijn eerste ter plaatse gezaaide prei. Het ras is Walton en dat werd eind maart gezaaid. “We hebben een vast zaaischema. We beginnen zo snel als de grond het toelaat en dan zaaien we nog 5 tot 6 keer.” In de derde week van april ging het tweede zaaisel de grond in; daarna volgden nog zaaisels op 8, 15 en 27 mei. “Op die manier kunnen we vanaf september tot aan de bewaarprei toe prei leveren.”

Mooie sortering
Het eerste zaaisel kwam ‘zelfstandig’ boven; bij latere zaaisels was hulp met beregenen nodig. “Die staan ook wat onregelmatiger, maar ze zijn toch wel goed opgekomen.” Bij het eerste zaaisel zijn 230 duizend zaden gezaaid, waarvan er zo’n 200 duizend tot plant zijn uitgegroeid. “De productie en kwaliteit zijn naar verwachting. Het is een mooie sortering en met veel planten per hectare haal je de productie wel.”

Onkruid onder de knie
Ondanks het wisselvallige weer bleef de druk van trips maar aanhouden. “Daar hebben we regelmatig tegen gespoten.” En schimmels werden in de hand gehouden door een consequent uitgevoerd spuitschema. “Ik houd meer van voorkomen dan genezen en dat heeft opnieuw vrij goed uitgepakt.”
Ook de onkruidbestrijding in zaaiprei heeft Vermeulen onder de knie. “Dat blijft maatwerk met vaak rijden met lage doseringen in combinatie met schoffelen en aanaarden. Daar zijn geen vaste stramienen voor; dat moet je aanvoelen.”
De keuze voor zaaiprei komt voort uit het ontbreken van pieken rond het planten en het zelf kunnen uitvoeren van de gewasbescherming. “Tot aan de oogst hebben we eigenlijk geen andere mensen nodig. Dat scheelt enorm in de kosten.”

Prijzen net als anders
Over de prijsvorming is Vermeulen kort. “Die is net als anders…” Wat inhoudt ‘te weinig’. “Ik weet wel dat je dat over een heel seizoen moet bekijken, maar het lijkt ook structureel te zijn. Als je ziet wat alleen al de kosten zijn aan zaad, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen en dan heb ik het over de arbeidskosten van het rooien en schonen nog niet gehad. Wij leveren wat onze afnemer wil en blijven hopen op een goed resultaat aan het einde van het seizoen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin