Doorgaan naar artikel

Prei

‘Meer last van water dan van vorst’

“We hebben meer problemen gehad door overvloedige regen dan door vorst”, stelt Rudy Croket in het Belgische Bornem. Die regen viel al half november – 70 millimeter in 2 dagen – maar op een aantal percelen zijn de gevolgen daarvan nog steeds te merken. “We hebben nog een stuk staan met het ras Cousteau. Dat ras is eerder geplant dan Artemis waarin we nu aan het rooien zijn en er staan ook meer kilo’s op, maar we kunnen er gewoonweg niet aan.”
De productie van Artemis valt met zo’n 27 ton per hectare aan prei dwars in de kist wat tegen. “We rooien het ras nu ook vóór de geplande datum, maar we moeten wel om onze afnemer van prei te kunnen voorzien. Voor Artemis is de vorst te vroeg ingevallen voor een goede productie.”
Die afnemer vraagt prei dwars in de kist in een bepaalde sortering. “Sorteren naar de wensen van de klant is heel belangrijk.” De afnemer vraagt ook een korte overgang tussen het groene en het witte gedeelte. “Daarvoor is Artemis uitstekend geschikt.” Het ras rooit hij tot half april waarna Triton aan de beurt is als bewaarprei.

Bladschade beperkt 
Tijdens de vorige vorstperiode stopte Croket een deel van zijn prei onder folie. “Achteraf hadden we niet zoveel onder folie hoeven te stoppen, maar dat weet je op voorhand niet. We zitten in deze regio boven de Schelde en er is meer dan 20 centimeter sneeuw gevallen. Bovendien heeft het hier niet streng gevroren. In deze periode is het ook eerder de wind dan de temperatuur die van invloed is op de slijtage van de prei. Bij ons is de bladschade alles bij elkaar genomen erg beperkt gebleven.”
Over de vorst die vorige week werd voorspeld maakte hij zich niet druk. “Dat is alleen in het weekend en het stelt verder niet zoveel voor. We rooien wel wat op voorraad, maar daar blijft het ook bij.”

Voldoende aanbod
Over de prijsvorming in de afgelopen periode is Croket redelijk tevreden. “We hebben pieken gehad van 1 euro per kilo, maar gemiddeld lag het rond 80 cent. De laatste weken is het wel gedaald naar 60 cent en daar kun je gekoppeld aan de lagere productie dan niet veel meer aan verdienen. Met 80 cent lukt dat nog wel.”
Het valt hem nog op dat er in de streek rond Mechelen nog steeds voldoende aanbod is van goede prei, deels uit de koelcel, maar ook rechtstreeks vanaf het veld. “Rond Roeselaere zie je veel meer percelen die de gevolgen ondervinden van de overvloedige regen. Op diverse percelen wordt het daar maart/april voordat ze weer aan de slag kunnen.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rudy Croket

venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin